sobota, 29 września 2018

Morus – Morwa

Morus – Morwa

Morus alba – Morwa biała to dość okazałe drzewo użytkowe i ozdobne, posiadające również pewne właściwości lecznicze. Morwa biała jest znana przede wszystkim z tego, iż jej liście służą jako karma dla gąsienic jedwabników. Jest to drzewo (rzadziej silny krzew) osiągający wysokość do 10 m., o liściach okrągławo jajowatych, czasem klapowanych, czasem nie podzielonych. Jest to roślina jednopienna, lecz, lecz rozdzielnopłciowa. Z kwiatów żeńskich zawiązują się drobniutkie owocki skupione w niewielkie, białej barwy owocostany. Są one smaczne i słodkie.
Morwę białą udomowiono w Chinach już przed wieloma tysiącami lat i od tamtej pory wykorzystuje się jej właściwości lecznicze.
Występowanie: Azja Środkowo–Wschodnia i Chiny.
Surowiec: kora, liście i owoce.
Zawartość: W liściach występują garbniki, flawonoidy, kumaryny, kwasy organiczne, związki żywicowe i nieco olejku eterycznego. Owoce bogate są w cukry, flawonoidy, pektyny, kwasy organiczne, garbniki, prowitaminę A i nieco witaminy C.
Działanie i zastosowanie: Odwar z kory gałązek i korzeni morwy białej stosowane są jako środek leczący kaszel, bronchit, astmę i – pomocniczo – padaczkę. Posiada on ponadto nieznaczne działanie moczopędne.
Świeży sok wyciśnięty z korzeni jest dość dobrym środkiem przeciwrobacznym – zabija glisty pasożytujące w przewodzie pokarmowym.
Nalewka na liściach morwy to specyfik przeciwgorączkowy, który zalecany jest przy grypie, anginie i zwykłym przeziębieniu.
Świeży sok wyciśnięty z owoców przejawia zdolność uśmierzania bólu zębów.
Sok z owoców morwy białej jest dobrym środkiem pomocniczym w leczeniu dolegliwości sercowo–naczyniowych. Ponadto jest także specyfikiem krwiotwórczym i przeciwkrwotocznym, zalecanym w anemii, krwawieniach poporodowych oraz nazbyt obfitych i długotrwałych krwawieniach menstruacyjnych.
Spożywanie większych ilości świeżych owoców morwy białej jest szczególnie wskazane w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Inne gatunki:

Morus nigra – Morwa czarna jest drzewem wysokim, bo mogącym dorastać do 15 metrów. Wydawane przez nią owoce mają kolor czerwonoczarny, i są smaczne.
Występowanie: Morwa czarna, wiodąca swój ród z Zakaukazia i Iranu, została poznana o wiele później niż morwa biała.
Zawartość: W liściach występują garbniki, flawonoidy, kumaryny, kwasy organiczne, związki żywicowe, glikozydy i nieco olejku eterycznego. Owoce bogate są w cukry, flawonoidy, pektyny, kwasy organiczne, garbniki, prowitaminę A i nieco witaminy C. Owoce morwy czarnej chociaż uboższe, jeśli idzie o zawartość cukrów, od owoców morwy białej, posiadają o wiele więcej witaminy C, a oprócz tego dużo żelaza i kwasu fosforowego.
Działanie i zastosowanie: Owoce morwy czarnej to dobry i wypróbowany środek napotny. Natomiast tak świeże liście jak i sok z nich wyciśnięty, są wspaniałym środkiem gojącym, który można stosować w leczeniu wyjątkowo trudno gojących się ran i owrzodzeń.
Wysuszone i sproszkowane łyko z gałązek morwy czarnej może być używane w postaci zasypek na skaleczenia i krwawiące żylaki odbytu.

Morus papyrifera – Morwa papierowa to drzewo osiągające 10 metrów wysokości, o liściach jajowatych, głęboko wcinanych, owocach oranżowoczerwonych, jadalnych. Pochodzi z Korei i Japonii – działanie i zastosowanie zbliżone do morwy czerwonej.

Morus rubra – Morwa czerwona jest gatunkiem północnoamerykańskim. Pozwolę sobie zacytować co na jej temat pisze Józef Gerald-Wyżycki:
Morwa czerwona (...) pochodzi z Wirginii. Owoce jej czerwone, słodkie, przy należytym staraniu większe są i smaczniejsze [niż owoce morwy białej]. Liście morwy czerwonej grubsze są wprawdzie i twardsze, atoli jedwabniki jedzą je chętnie, a w swej tęgości nie tak prędko więdną. Można je hodować w drzewa wysokopienne i w krzewy. Drzewo to kontentuje się gruntem piaszczystym, a gdy ten zmieszany jest z gliną, bujnie na nim urasta. (...)
Rozmnażanie morwy czerwonej dzieje się tylko z nasienia; inne sposoby rozmnażania wcale mu nie służą (...)” (Józef Gerald-Wyżycki, dz. cyt., s. 90)

Morwa czerwona posiada niewielkie znaczenie lecznicze. Surowiec lekarski stanowią: kora, liście, owoce i pędy. W liściach i korze występują liczne biologicznie aktywne substancje: garbniki, flawonoidy, kumaryny i kwasy organiczne. Odwar, napar z kory, liści oraz pędów, a także niekonserwowany sok z owoców zalecane są przy uporczywym kaszlu, bronchicie, w chorobach nerek i pęcherza. Prócz tego nalewka alkoholowa na liściach obniża temperaturę ciała.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
M