sobota, 29 września 2018

Murraya – Muraja

Murraya – Muraja

Murraya coenigi – Muraja Koeniga to krzewiasta roślina o drobnych listkach, z kształtu jajowatych do jajowatolancetowatych. Drobne niepozorne kwiatki pojawiają się na szczytach gałązek, a po przekwitnięciu wiążą się w podługowate, jagodokształtne owoce.
Występowanie: ród swój wiedzie z Cejlonu, a uprawiana jest zarówno na Cejlonie (Sri Lanka), jak i na subkontynencie indyjskim.
Surowiec: Liście, kora, korzenie.
Zawartość: alkaloidy, pektyny, olejek lotny, sole mineralne.

Działanie i zastosowanie: przyprawowe i lecznicze – posiadają suszone listki murrai, które po sproszkowaniu mogą stanowić jeden z komponentów curry, albo też można ich używać samych do przyprawiania tłustych mięs – wieprzowiny, kaczek, gęsi, koźliny i baraniny. Kto by lubił, może też przyprawiać nimi (byle z umiarem) również zawiesiste sosy. Listki mają korzenny zapach i ostry, piekący smak. Wywar z kory, liści, korzeni ma zastosowanie w leczeniu zaburzeń trawienia, kolki jelitowej, niezbyt nasilonej biegunki, chronicznego zaparcia. Herbatka z młodych listków poprawia apetyt.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
M