Murraya
– Muraja
Murraya
coenigi – Muraja Koeniga to krzewiasta roślina o drobnych
listkach, z kształtu jajowatych do jajowatolancetowatych. Drobne
niepozorne kwiatki pojawiają się na szczytach gałązek, a po
przekwitnięciu wiążą się w podługowate, jagodokształtne owoce.
Występowanie:
ród swój wiedzie z Cejlonu, a uprawiana jest zarówno na Cejlonie
(Sri Lanka), jak i na subkontynencie indyjskim.
Surowiec:
Liście, kora, korzenie.
Zawartość:
alkaloidy, pektyny, olejek lotny, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: przyprawowe i lecznicze – posiadają suszone listki
murrai, które po sproszkowaniu mogą stanowić jeden z komponentów
curry, albo też można ich używać samych do przyprawiania tłustych
mięs – wieprzowiny, kaczek, gęsi, koźliny i baraniny. Kto by
lubił, może też przyprawiać nimi (byle z umiarem) również
zawiesiste sosy. Listki mają korzenny zapach i ostry, piekący smak.
Wywar z kory, liści, korzeni ma zastosowanie w leczeniu zaburzeń
trawienia, kolki jelitowej, niezbyt nasilonej biegunki, chronicznego
zaparcia. Herbatka z młodych listków poprawia apetyt.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: