Xanthium
– Rzepień
Xanthium
strumarium – Rzepień pospolity to roślina roczna. Liście ma
jajowate, szorstko owłosione, łodygę wzniesioną, rozgałęziającą
się i osiągającą wysokość 20–90 cm. Kwiaty dwojakiego
rodzaju: męskie, pręcikowe i żeńskie, słupkowe występują na
tej samej roślinie. Po przekwitnięciu wiążą się one w owoce
typu niełupki.
Występowanie:
pospolity chwast krajowy, który najczęściej porasta śmietniska,
przydroża, przychacia i brzegi wód.
Surowiec:
ziele i korzeń.
Zawartość:
alkaloidy, glikozyd ksantostrumaryna, garbniki, witamina C i związki
jodu.
Działanie
i zastosowanie: Wywar z korzenia (1 łyżeczkę rozdrobnionego suszu
zalać 1 szklanką wody i gotować pod przykryciem przez 5 minut od
zawrzenia, przecedzić i pić 3 razy dziennie po 1/2 szklanki) to
/środek, który można stosować pomocniczo w czerwonce.
Świeży
sok wyciśnięty z ziela leczy stany zapalne skóry, natomiast
przyjmowany wewnętrznie (na wodę lub cukier) po 12–15 kropli,
zalecany jest w stanach zapalnych gardła. Napar z ziela stosuje się
(wewnętrznie i zewnętrznie) w świądzie sromu, zapaleniu zatok i
nieżycie nosa.
Inne
gatunki:
Xanthium
italicum – Rzepień włoski spotykany w Polsce ma działanie i
zastosowanie zbliżone do rzepienia pospolitego
Xanthium
spinosum – Rzepień kolczasty spotykany w Polsce ma działanie
i zastosowanie zbliżone do rzepienia pospolitego.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: