Xylopia
– Oskór
Xylopia
aethiopica – Oskór etipski, murzyński pieprz – to krzew o
liściach podłużnie jajowatych, niewielkich lecz dość
dekoracyjnych kwiatach, które po zapyleniu wiążą się w wydłużone
owoce typu strąka z 10–12 kulistymi nasionami w środku.
Występowanie:
Afryka Zachodnia.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
żywice o bardzo ostrym smaku, olejek lotny, alkaloidy.
Działanie
i zastosowanie: Roślina dostarcza ostrych, piekących w smaku
nasion. Nasiona stanowią namiastkę pieprzu czarnego i maja takie
samo jak ten ostatni zastosowanie. Dodawane do nie tylko poprawiają
ich smak i aromat, ale również korzystnie oddziałują na organizm.
Powodują zwiększone wydzielanie soków trawiennych. Razem z innymi
substancjami biologicznie aktywnymi pobudza apetyt, ułatwia
przyswajanie składników pokarmowych i pomagają w niestrawności.
Inne
gatunki:
Xylopia
aromatica – Oskór wonny pochodzący z Ameryki Środkowej i
Południowej to kuzyn oskóru etiopskiego, również dostarczający
ostrych w smaku nasion noszących miano pieprzu murzyńskiego.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: