środa, 26 września 2018

Xylopia – Oskór


Xylopia – Oskór

Xylopia aethiopica – Oskór etipski, murzyński pieprz – to krzew o liściach podłużnie jajowatych, niewielkich lecz dość dekoracyjnych kwiatach, które po zapyleniu wiążą się w wydłużone owoce typu strąka z 10–12 kulistymi nasionami w środku.
Występowanie: Afryka Zachodnia.
Surowiec: owoce.
Zawartość: żywice o bardzo ostrym smaku, olejek lotny, alkaloidy.
Działanie i zastosowanie: Roślina dostarcza ostrych, piekących w smaku nasion. Nasiona stanowią namiastkę pieprzu czarnego i maja takie samo jak ten ostatni zastosowanie. Dodawane do nie tylko poprawiają ich smak i aromat, ale również korzystnie oddziałują na organizm. Powodują zwiększone wydzielanie soków trawiennych. Razem z innymi substancjami biologicznie aktywnymi pobudza apetyt, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych i pomagają w niestrawności.

Inne gatunki:

Xylopia aromatica – Oskór wonny pochodzący z Ameryki Środkowej i Południowej to kuzyn oskóru etiopskiego, również dostarczający ostrych w smaku nasion noszących miano pieprzu murzyńskiego.

Xylopia striata – Oskór murzyński, to kuzyn oskóru etipskiego, również dostarczający ostrych w smaku nasion noszących miano pieprzu murzyńskiego.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
X