Xerocomus
– Podgrzybek
Xerocomus
badius – Podgrzybek brunatny ma kapelusz czekoladowobrązowy
zamszowy, suchy, osiągający średnicę od 6 do 16 cm. Ma hymenofor
rurkowy, żółtawy do oliwkowego. Miąższ białawy, po przełamaniu
sinieje.
Występowanie:
Jest to bardzo smaczny krajowy grzyb jadalny.
Surowiec:
owocniki.
Zawartość:
prowitamina A, witaminy z grupy B, D, PP, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Nie jest to grzyb leczniczy, a ma znaczenie wyłącznie
dietetyczne i przyprawowe mająca prócz tego szerokie zastosowanie
kulinarne. Można go bez ograniczeń spożywać w dietach
odchudzających, pod warunkiem, że nie będzie smażony, albo
duszony na tłuszczu.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: