środa, 26 września 2018

Xerocomus – Podgrzybek


Xerocomus – Podgrzybek

Xerocomus badius – Podgrzybek brunatny ma kapelusz czekoladowobrązowy zamszowy, suchy, osiągający średnicę od 6 do 16 cm. Ma hymenofor rurkowy, żółtawy do oliwkowego. Miąższ białawy, po przełamaniu sinieje.
Występowanie: Jest to bardzo smaczny krajowy grzyb jadalny.
Surowiec: owocniki.
Zawartość: prowitamina A, witaminy z grupy B, D, PP, sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Nie jest to grzyb leczniczy, a ma znaczenie wyłącznie dietetyczne i przyprawowe mająca prócz tego szerokie zastosowanie kulinarne. Można go bez ograniczeń spożywać w dietach odchudzających, pod warunkiem, że nie będzie smażony, albo duszony na tłuszczu.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
X