Wasabia – Wasabia
Wasabia japonica, syn.: Euterma wasabi – Wasabia japońska, „chrzan japoński” to bylina o masywnym pełzającym kłączu, z którego wyrastają okrągławo nerkowate, długoogonkowe liście. Kwiatki ma drobne, niedekoracyjne, białe, po przekwitnięciu zawiązujące się w owoce typu łuszczyny z okrągłymi nasionami w środku.
Występowanie: Japonia, Chiny.
Surowiec: kłącze, korzeń.
Zawartość: m in.: glikozydy, prowitamina A, witaminy z grupy B, witamina C, sole mineralne (najwięcej siarki).
Działanie i zastosowanie: przejawia działanie grzybobójcze, bakteriobójcze oraz niewielkie moczopędne, pobudza wydzielanie soków trawiennych, zaleca się w niestrawności, zatruciu rybami, w niedokwaśności, a nawet bezsoczności, zewnętrznie w okładach łagodzących dolegliwości reumatyczne, nerwo– i mięśniobóle. Wasabia ma jednak przede wszystkim zastosowanie kulinarne: utartego świeżego korzenia można używać tak samo jak naszego chrzanu. Od tego ostatniego jest nieco ostrzejszy i bardziej piekący, w smaku bardzo podobny, ale jakby z lekka nutką goryczy.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: