Zisiphus
– Szydlica
Zisiphus
jujuba, syn.: Rhamnus zisiphus – Szydlica pospolita, zwana też
głożyną, bądź jujubą pospolitą to krzew. Liście
omawianej rośliny są podłużnie jajowate, kwiaty zaś nieduże,
żółtawozielonkawe, skupione w baldachowate kwiatostany wyrastające
z kątów liści. Po przekwitnięciu wiążą się one w owoce typu
pestkowca czerwonej bądź czerwonobrązowej barwy.
Występowanie:
od Europy Południowej na zachodzie, po Japonię na wschodzie.
Surowiec:
owoce, nasiona.
Zawartość:
witaminy, sole mineralne, garbniki.
Działanie
i zastosowanie: Owoce owe są jadalne, a ponadto posiadają znaczenie
lecznicze. Spożywanie ich na surowo jest zalecane w wielu
najróżniejszych chorobach i dolegliwościach, m.in.: w stanach
zapalnych górnych dróg oddechowych, astmie, grypie, anginie, kaszlu
z przeziębienia. Ale także jako środek moczopędny w
dolegliwościach ze strony nerek i pęcherza moczowego, a także
przeciw uporczywym zaparciom.
Posiada
też działanie przeciwuczuleniowe, przeciwkaszlowe, pozytywnie
oddziałuje na wątrobę, śledzionę, żołądek, nerki i serce.
Stosuje się go jako środek ogólnie wzmacniający, zalecany przede
wszystkim w wyczerpaniu fizycznym i psychicznym, zespole chronicznego
zmęczenia, nerwicach, zaburzeniach rytmu serca, bezsenności i
nocnych potach.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: