Oryza
– Ryż
Oryza
sativa – Ryż siewny to azjatyckie zboże. Jest to jednoroczna
trawa mogąca dorastać do 150 centymetrów wysokości. Źdźbło
otaczają długie do 40–60 centymetrów liście. Źdźbło
zakończone jest wiechą, w której znajdują się podługowate
ziarniaki, które po wymłóceniu i wypolerowaniu zużytkowuje się
albo bezpośrednio w kuchni, albo przetwarza na mąkę, krochmal,
napoje alkoholowe, puder kosmetyczny...
Występowanie:
Jego ojczyzną jest Azja (Chiny, Indie), i tam do dziś najwięcej
się go uprawia.
Surowiec:
ziarniaki.
Zawartość:
skrobia, białko, cukry, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: zaleca się spożywanie ryżu w stanach przemęczenia,
nadciśnieniu tętniczym, biegunkach, zaburzeniach w pracy przewodu
pokarmowego. Najlepiej spożywać ryż niepolerowany. (wg.: Leczenie
jarzynami – owocami – zbożem, brak miejsca i roku wydania, s.
20)
Ryż
(ziarniaki) stosuje się też pomocniczo w dolegliwościach układu
moczowego, nadmiernej laktacji (skiełkowane ziarniaki),
niestrawności, uporczywych wzdęciach, nadmiernych potach i
zaburzeniach erekcji członka.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: