poniedziałek, 1 października 2018

Oryza – Ryż

Oryza – Ryż

Oryza sativa – Ryż siewny to azjatyckie zboże. Jest to jednoroczna trawa mogąca dorastać do 150 centymetrów wysokości. Źdźbło otaczają długie do 40–60 centymetrów liście. Źdźbło zakończone jest wiechą, w której znajdują się podługowate ziarniaki, które po wymłóceniu i wypolerowaniu zużytkowuje się albo bezpośrednio w kuchni, albo przetwarza na mąkę, krochmal, napoje alkoholowe, puder kosmetyczny...
Występowanie: Jego ojczyzną jest Azja (Chiny, Indie), i tam do dziś najwięcej się go uprawia.
Surowiec: ziarniaki.
Zawartość: skrobia, białko, cukry, sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: zaleca się spożywanie ryżu w stanach przemęczenia, nadciśnieniu tętniczym, biegunkach, zaburzeniach w pracy przewodu pokarmowego. Najlepiej spożywać ryż niepolerowany. (wg.: Leczenie jarzynami – owocami – zbożem, brak miejsca i roku wydania, s. 20)
Ryż (ziarniaki) stosuje się też pomocniczo w dolegliwościach układu moczowego, nadmiernej laktacji (skiełkowane ziarniaki), niestrawności, uporczywych wzdęciach, nadmiernych potach i zaburzeniach erekcji członka.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
O