Oxalis
– Szczawik
Oxalis
ocetasella – Szczawik zajęczy to niepozornie wyglądająca
wieloletnia roślina dorastająca od 5 do 15 cm wysokości. Omawiana
roślina tworzy cienkie pełzające rozłogi, z których kępkami
wyrastają liście i łodyżki kwiatowe, Liście ma jasnozielone,
trójlistkowe, o charakterystycznym, kwaśno–ściągającym smaku.
Kwiaty natomiast dość duże, barwy białej z różowawymi
żyłkowanymi i żółtymi plamkami u nasady płatków.
Występowanie:
Jest to gatunek krajowy, który najłatwiej spotkać można w lasach
bądź zaroślach, ale także w ogrodach.
Surowiec:
świeże liście.
Zawartość:
m.in. kwasy organiczne, sole mineralne i witamina C.
Działanie
i zastosowanie: Odpowiednio spreparowane liście mogą stanowić
namiastkę cytryny. Zażywanie ich wskazane jest w niedokrwistości i
przeciw niestrawności.
Najwygodniejszy
w użyciu jest przecier. 1/2 kg młodych czystych listków zasypuje
się 1 kg cukru i tę mieszaninę miksuje tak dokładnie, aż
powstanie jednolita masa. Następnie zaś przekłada do słoików.
Inne
gatunki:
Oxalis
cymosa – zastosowanie zbliżone do szczawiku zajęczego.
Oxalis
metcalfei – zastosowanie zbliżone do szczawiku zajęczego.
Oxalis
stricata – Szczawik żółty, który do naszego kraju został
przywleczony z Ameryki Północnej ma działanie i zastosowanie
zbliżone do szczawiku zajęczego.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: