poniedziałek, 1 października 2018

Oxycoccus – Żurawina

Oxycoccus – Żurawina

Oxycoccus quadripetalus, syn.: Oxycoccus palustris – Żurawina błotna to półkrzew. Pędy ma długie, pełzające. Okrywają je niewielkie skórzaste, jajowato lancetowate listki o podwiniętych brzegach. Małe różowawe kwiatki wyrastają po kilka u szczytów pędów i po przekwitnięciu wiążą się w owoce typu jagody o białej bądź czerwonej barwie. Jagody owe są jadalne i cenione w kuchni.
Występowanie: roślina krajowa.
Surowiec: liście.
Zawartość: w liściach – glikozyd fenolowy arbutyna, w owocach – cukry, kwasy organiczne, witamina C, pektyny.
Działanie i zastosowanie: Sok ze świeżych jagód jest zalecany do leczenia zapalenia nerek, pęcherza i moczowodów. Jest on ponadto środkiem napotnym i przeciwgorączkowym.
Naparu z liści można używać jako leku pomocniczego w dnie, reumatyzmie, mało nasilonej biegunce i krwawieniach w obrębie przewodu pokarmowego.

Inne gatunki:

Oxycoccus microcarpa – Żurawina drobnoowocowa jest podobna do żurawiny błotnej, lecz dużo mniejsza, również owoce ma mniejsze. Rośnie na torfowiskach i terenach podmokłych. W jagodach występują flawonoidy (kwercetyna, mirecytyna, hyperozyd), witamina C, kwasy organiczne, trójterpeny, pektyny, antocyjany i sole mineralne. Działanie i zastosowanie – takie samo jak żurawiny błotnej.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
O