Oxycoccus
– Żurawina
Oxycoccus
quadripetalus, syn.: Oxycoccus palustris – Żurawina błotna to
półkrzew. Pędy ma długie, pełzające. Okrywają je niewielkie
skórzaste, jajowato lancetowate listki o podwiniętych brzegach.
Małe różowawe kwiatki wyrastają po kilka u szczytów pędów i po
przekwitnięciu wiążą się w owoce typu jagody o białej bądź
czerwonej barwie. Jagody owe są jadalne i cenione w kuchni.
Występowanie:
roślina krajowa.
Surowiec:
liście.
Zawartość:
w liściach – glikozyd fenolowy arbutyna, w owocach – cukry,
kwasy organiczne, witamina C, pektyny.
Działanie
i zastosowanie: Sok ze świeżych jagód jest zalecany do leczenia
zapalenia nerek, pęcherza i moczowodów. Jest on ponadto środkiem
napotnym i przeciwgorączkowym.
Naparu
z liści można używać jako leku pomocniczego w dnie, reumatyzmie,
mało nasilonej biegunce i krwawieniach w obrębie przewodu
pokarmowego.
Inne
gatunki:
Oxycoccus
microcarpa – Żurawina drobnoowocowa jest podobna do żurawiny
błotnej, lecz dużo mniejsza, również owoce ma mniejsze. Rośnie
na torfowiskach i terenach podmokłych. W jagodach występują
flawonoidy (kwercetyna, mirecytyna, hyperozyd), witamina C, kwasy
organiczne, trójterpeny, pektyny, antocyjany i sole mineralne.
Działanie i zastosowanie – takie samo jak żurawiny błotnej.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: