poniedziałek, 1 października 2018

Ocimum – Bazylia

Ocimum – Bazylia

Ocimum basilicum – Bazylia pospolita to roczna roślina osiągająca wysokość do 70 cm. Liście ma podłużnie jajowate, ząbkowane lub całobrzegie. Kwiaty wyrastają w nibyokółkach na szczytach pędów, są one wargowe o barwach czerwonawej bądź żółtawej. Po przekwitnięciu zawiązują się w owoce typu rozłupni. Całe ziele bazylii wydziela bardzo miła, „korzenną” woń.
Występowanie: Azja Południowa i basen Morza Śródziemnego; w Polsce wyłącznie w uprawie.
Zarówno liście, jak i całe ziele bazylii zawierają w swym składzie liczne związki, które korzystnie oddziałują na organizm. Największe znaczenie mają olejki eteryczne stanowiące o wartości przyprawowej rośliny.
Surowiec: liście, ziele.
Zawartość: olejki eteryczne, a w nich – kamfora, linalol, chawikol, eugenol, cyneol, garbniki, witamina P (czyli rutynę – do 150 mg%) , prowitamina A (do 9 mg%), flawonoidy, saponiny, sole mineralne (miedź, cynk, żelazo kobalt i bardzo dużo manganu).
Działanie i zastosowanie: ziele bazylii korzystnie wpływa na przebieg procesów trawiennych, ułatwia i przyśpiesza przyswajanie przez organizm składników pokarmowych, przeciwdziała wzdęciom, działa rozkurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, nieznacznie wzmaga wydzielanie soków żołądkowych. Oprócz tego działa jeszcze przeciwkaszlowo, słabo uspokajająco, wiatropędnie, moczopędnie i bakteriobójczo.
Herbatka z bazylii (1 łyżeczka suszu na 1 szklankę wrzątku, parzyć pod przykryciem 15–20 minut) pita w razie potrzeby po 1/2 szklanki 3–4 dziennie, to doskonały środek korzystnie odziaływujący na przebieg procesów trawiennych.
Zaleca się ją w kuracjach (głównie u dzieci i osób starszych) lekkich niedyspozycji żołądkowo – jelitowych, przy nudnościach, uporczywych odbijaniach i wzdęciach.
Świeże listni bazylii, a w przypadku ich braku suszone ziele, to wspaniała przyprawa kulinarna, nadająca potrawom niepowtarzalny aromat. Winno się ją stosować zawsze, co okaże się dla nas korzystne nie tylko ze względu na poprawienie smaku i zapachu potraw, ale również dla lepszego funkcjonowania organizmu.
Co mówią stare księgi?
Używamy jej [bazylii] sprawiedliwie do kuchennych przypraw, przedkładam ją nad drogie zamorskie korzenie; lecz tu onej opisywać nie będę, gatunków zaś jej pominąć nie mogę, z których trzy wypiszę. 1–szy, Bazylia Goździkowa (...) 2–gi Anyżowa (...) 3–ci Cytrynowa (...); te trzy mają liście wielkie, kędzierzawe... jeden ich tylko zapach najwięcej od siebie odróżnia. Wszystkie te gatunki, jako balsamiczno korzenne, pomimo użytku kuchennego zdrowego i zapachu nader miłego, są arcyskutecznymi roślinami w słabościach ludzkich. Ogólnie wszystkie przechowywać w pudełkach radzę, aby cząstki ich wonne nie ulatywały. Mają szczególne własności umacniania nerwów, rozgrzewania żołądka i jego wzmacniania. Wybór wszakże między czynić potrzeba, tak np. gdzie dyspozycje naturalne ciał są flegmiste, lub wodniste, goździkowej używać można; gdzie zaś skłonności znajdują się do wiatrów, tam anyżowej lub cytrynowej. Na osłabienie zatem nerwów, zwłaszcza w nerwowych febrach w drżeniach rąk, gdzie żołądek jest oziębiony, na pomnożenie jego ciepła naturalnego, dziwnych skutków z tej rośliny gatunków spodziewać się słusznie należy. Wziąwszy garść dobrą jednego z tych gatunków, któryby odpowiadał potrzebie i przestrodze wyżej wzmiankowanej, nalać na nie wrzącej wody większe pół kwarty, przykryć naczynie jak najlepiej, aż woda zupełnie ostygnie, przecedziwszy, pić po łyżce jednej, lub dwie, co trzy godziny. Można także z tych gatunków zwłaszcza świeżych, z wódką bardzo skuteczne na też same choroby robić essencje w ten sposób. Na garści dwie nalać wódki kwartę, moczyć przez trzy dni i tyląż nocy, potem przecedziwszy brać kropli 50 lub 60 z wodą, na dobrą godzinę przed jedzeniem, a we cztery po jedzeniu.” (J. Dziarkowski, dz. cyt., s. 41–42).

Inne gatunki:

Ocimum menthaefolium – Bazylia miętolistna to półkrzew, osiągający 40–90 cm wysokości. Pędy ma wzniesione, proste, a na nich wyrastają podługowatojajowate liście. Kwiaty o barwie białej przez białoróżową do różowej zebrane w nibyokółki wieńczą szczyty gałązek. Po przekwitnięciu wydają owoce typu rozłupni. Oprócz bazylii miętolistnej rodzaj obejmuje około 150 gatunków, spośród których poważniejsze znaczenie użytkowe posiada tylko kilka.
Występowanie: Azja Południowo–Wschodnia, Afryka.
Surowiec: liście i ziele.
Zawartość: olejek eteryczny, z którego wyodrębnić można kamforę (do 70%), eugenol i chawikol, ponadto także prowitaminę A, witaminę P, flawonoidy, saponiny wreszcie sole mineralne (najwięcej miedzi, cynku, kobaltu).
Działanie i zastosowanie: bazylia miętolistna, podobnie jak i inne jej krewniaczki, działa rozkurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, przeciwdziała wzdęciom. Dalej – działa przeciwgorączkowo, rozgrzewająco, antyseptycznie. Można ją stosować w zapaleniu zatok, grypie, anginie, reumatyzmie, bólach brzucha i głowy. Oprócz tego działa również przeciwkaszlowo, bakteriobójczo i bakteriostatycznie.
Postacią leku jest napar ze świeżego albo suchego ziela albo liści. W razie potrzeby sporządza się go z 1 łyżeczki suszu, który zalewamy 1 szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem przez około 15 minut. Wspomniany napar pijemy zaś po 1/2 szklanki 2–3 razy dziennie.
Jako roślina przyprawowa używana jest (tak świeża jak i suszona) do aromatyzowania zup: kapuśniaku, pomidorowej, fasolowej, grochowej. Można nią również aromatyzować ocet, a kto lubi dodawać w umiarkowanych ilościach do kotletów mielonych, oraz tłustych zawiesistych sosów.

Ocimum sanctum, syn.: Ocimum tenuifolium – Bazylia poświęcona, prócz działania i zastosowania identycznego jak bazylie miętolistna i pospolita, wzmaga również popęd płciowy tak u mężczyzn, jak i kobiet.

Ocimum viride syn.: Ocimum gratissimum, Ocimum suave – Bazylia zielona. Ponieważ jest podobna swym wyglądem do innych gatunków, nie widzę potrzeby powtarzania tego co już wcześniej napisałem.
Występowanie: tak jak poprzednio opisane gatunki bazylii również pochodzi ze Starego Świata.
Surowiec: liście oraz ziele.
Zawartość: przede wszystkim olejek eteryczny, w którym jest najwięcej tymolu (do 60–70%), flawonoidy, saponiny garbniki, prowitamina A, witamina P i sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: przyprawowe i lecznicze. Bazylia zielona pomocniczo stosowana jest w leczeniu trądu (lepry), jest środkiem przeciwgorączkowym oraz insektycydem. Ma ona także zastosowanie jako specyfik przeciwbiegunkowy, przeciwreumatyczny, skuteczny w impotencji wtórnej, czerwonce i reumatyzmie.

Zastosowanie przyprawowe: można nią zastępować pieprz czarny, a świeże surowe liście spożywać jako sałatę.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
O