wtorek, 2 października 2018

Pastinaca – Pasternak

Pastinaca – Pasternak

Pastinaca sativa – Pasternak zwyczajny to roślina dwuletnia. W pierwszym roku życia wydaje jedynie słodkawy, smaczny korzeń i rozetkę liści odziomkowych, a w drugim dodatkowo okazały pęd kwiatostanowy, mogący osiągać wysokość nawet do 100 cm. Łodygę tworzy prostą, wzniesioną. Liście ma pojedynczo pierzastozłożone. Szczyty łodyg wieńczą żółte, drobne kwiatuszki skupione w okazałe baldachy. Owocem jest rozłupka.
Występowanie: Umiarkowana strefa klimatyczna Europy i Azji. Pasternak uprawia się ze względu na jadalne korzenie.
Surowiec: nasiona.
Zawartość: m.in. ksantotoksyna, bergapten.

Działanie i zastosowanie: Korzenie pasternaku mają wyłącznie znaczenie kulinarne i dietetyczne, więc nie będę się nimi zajmował. Z owych nasion produkuje się lek przeciw bielactwu nabytemu – bardzo przykrej chorobie skóry.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
P