Pastinaca
– Pasternak
Pastinaca
sativa – Pasternak zwyczajny to roślina dwuletnia. W pierwszym
roku życia wydaje jedynie słodkawy, smaczny korzeń i rozetkę
liści odziomkowych, a w drugim dodatkowo okazały pęd
kwiatostanowy, mogący osiągać wysokość nawet do 100 cm. Łodygę
tworzy prostą, wzniesioną. Liście ma pojedynczo pierzastozłożone.
Szczyty łodyg wieńczą żółte, drobne kwiatuszki skupione w
okazałe baldachy. Owocem jest rozłupka.
Występowanie:
Umiarkowana strefa klimatyczna Europy i Azji. Pasternak uprawia się
ze względu na jadalne korzenie.
Surowiec:
nasiona.
Zawartość:
m.in. ksantotoksyna, bergapten.
Działanie
i zastosowanie: Korzenie pasternaku mają wyłącznie znaczenie
kulinarne i dietetyczne, więc nie będę się nimi zajmował. Z
owych nasion produkuje się lek przeciw bielactwu nabytemu – bardzo
przykrej chorobie skóry.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: