wtorek, 2 października 2018

Persea – Smaczliwka właściwa – Awokado

Persea – Smaczliwka właściwa – Awokado

Persea americana – Awokado – poprawna nazwa botaniczna: smaczliwka właściwa jest wiecznie zielonym, tropikalnym drzewem owocowym, osiągającym imponującą wysokość 20 metrów. Liście ma jasnozielone i miękkie, eliptycznie lancetowate i ogromne, bo mogące osiągać nawet 20–30 cm długości. Kwiaty natomiast są małe, pozbawione wartości dekoracyjnej, barwy żółtozielonej, a skupione są na wierzchołkach pędów. Awokado wydaje duże, smaczne, gruszkowate (na ogół) owoce, z których każdy posiada jedno wielkie nasienie. Są one nie tylko smaczne, ale posiadają również wielką wartość dietetyczną.
Występowanie: tropikalne rejony Ameryki Południowej i Środkowej.
Surowiec: owoce.
Zawartość: Owoce zawierają prawie 30% łatwo przyswajalnego tłuszczu, ponad 2% białka, wapń, fosfor i wiele witamin, m.in.: A, B1, B2, K, PP.
Działanie i zastosowanie: „Owoce awokado mają duże znaczenie w diecie diabetyków (prawie nie zawierają cukrów). Zalecane są cierpiącym na niedokrwistość i osobom o zmniejszonej kwasowości soku żołądkowego, przy nadciśnieniu i stwardnieniu tętnic. Odwar z liści i okrywy owoców stosuje się przy rozstrojach żołądkowo–jelitowych i jako środek przeciwrobaczny.
We Francji wyprodukowano na bazie tłuszczu awokado preparat do leczenia sklerodermii (twardzin skóry), schorzeń tkanki okołozębowej, chorób zwyrodnieniowych stawów i egzem.” (P. Czikow, J. Łaptiew, Rośliny lecznicze i bogate w witaminy, z rosyjskiego przeł. Mgr Helena Terpińska–Ostrowska, Warszawa 1987, s. 51–52)

Inne gatunki:


Persea drymifolia – smaczliwka meksykańska – działanie i zastosowanie takie samo jak smaczliwki właściwej.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
P