Persea
– Smaczliwka właściwa – Awokado
Persea
americana – Awokado – poprawna nazwa botaniczna: smaczliwka
właściwa jest wiecznie zielonym, tropikalnym drzewem owocowym,
osiągającym imponującą wysokość 20 metrów. Liście ma
jasnozielone i miękkie, eliptycznie lancetowate i ogromne, bo mogące
osiągać nawet 20–30 cm długości. Kwiaty natomiast są małe,
pozbawione wartości dekoracyjnej, barwy żółtozielonej, a skupione
są na wierzchołkach pędów. Awokado wydaje duże, smaczne,
gruszkowate (na ogół) owoce, z których każdy posiada jedno
wielkie nasienie. Są one nie tylko smaczne, ale posiadają również
wielką wartość dietetyczną.
Występowanie:
tropikalne rejony Ameryki Południowej i Środkowej.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
Owoce zawierają prawie 30% łatwo przyswajalnego tłuszczu, ponad 2%
białka, wapń, fosfor i wiele witamin, m.in.: A, B1, B2, K, PP.
Działanie
i zastosowanie: „Owoce awokado mają duże znaczenie w diecie
diabetyków (prawie nie zawierają cukrów). Zalecane są cierpiącym
na niedokrwistość i osobom o zmniejszonej kwasowości soku
żołądkowego, przy nadciśnieniu i stwardnieniu tętnic. Odwar z
liści i okrywy owoców stosuje się przy rozstrojach
żołądkowo–jelitowych i jako środek przeciwrobaczny.
We
Francji wyprodukowano na bazie tłuszczu awokado preparat do leczenia
sklerodermii (twardzin skóry), schorzeń tkanki okołozębowej,
chorób zwyrodnieniowych stawów i egzem.” (P. Czikow, J. Łaptiew,
Rośliny lecznicze i bogate w witaminy, z rosyjskiego przeł. Mgr
Helena Terpińska–Ostrowska, Warszawa 1987, s. 51–52)
Inne
gatunki:
Persea
drymifolia – smaczliwka meksykańska – działanie i
zastosowanie takie samo jak smaczliwki właściwej.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: