Phaseolus
– Fasola
Phaseolus
vulgaris – Fasola zwyczajna została udomowiona przez Indian na
długo przed podbojem tych ziem przez hiszpańskich i portugalskich
konkwistadorów. Zresztą ci ostatni rychło docenili zalety fasoli i
sprowadziwszy jej nasiona do Starego Świata, przyczyniając się do
rozpowszechnienia uprawy tej rośliny na skalę towarową nie tylko
na kontynencie europejskim, ale również w Afryce i Azji.
Fasola
zwyczajna tworzy dwie podstawowe odmiany: niską i tyczkową. Jest to
roślina roczna, mogąca osiągać dość znaczną długość pędów
(u odmian tyczkowych, oczywiście), bo nawet do 2,5–3 metrów.
Liście ma duże, a kwiaty zbudowane jak u wszystkich motylkowych, bo
do tej właśnie rośliny należy.
W
zależności od odmiany kwiaty mogą mieć różne kolory: biały,
czerwony, kremowy, czy fioletowy. Podobnie zresztą i nasiona mają
rozmaite barwy: od białe, przez zielonkawą, do ciemnofioletowej i
czarnej. Nasiona tkwią po kilka w strąkach prostych, bądź
podgiętych, osiągających spore rozmiary.
Występowanie:
Jej ojczyzną jest Ameryka Środkowa i Południowa, w uprawie
znajduje się na całym świecie.
Surowiec:
dojrzałe strąki.
Zawartość:
m.in.: arginina, asparagina, skrobia, sole mineralne i nieco witaminy
C.
Działanie
i zastosowanie: Częściami jadalnymi fasoli zwyczajnej są zarówno
nasiona w fazie pełnej dojrzałości, jak i niedojrzałe, delikatne
strąki. Ale fasola to nie tylko roślina warzywna, ma ona pewne –
aczkolwiek niewielkie – znaczenie lecznicze. Wywar (1 łyżkę
stołową rozdrobnionego suszu zalać 1 szklanką wrzątku i gotować
pod przykryciem 5–7 minut, przecedzić, pić 3 razy dziennie po 1
szklance) ze strąków działa moczopędnie, a ponadto w sposób
zauważalny obniża poziom cukru we krwi. Jego stosowanie zaleca się
w cukrzycy, chorobach nerek i pęcherza moczowego, nadciśnieniu
tętniczym, wreszcie przy osłabieniu mięśnia sercowego.
Ususzone
i zmielone na mąkę nasiona fasoli znajdują zastosowanie przy
leczeniu egzemy, ran, oparzeń i odmrożeń. Mączką ową należy po
prostu posypać chore miejsce na skórze.
Inne
gatunki:
Phaseolus
aureus – Fasola złota jest rośliną jednoroczną. Jej
ojczyzną jest Japonia, Malezja i Chiny. Dorasta do 100–150
centymetrów wysokości, kwiaty motylkowe – złociste, albo
złocistolila. Owoc to długi strąk, wewnątrz którego znajdują
się małe żółte nasiona To właśnie one są jadalne. Ich
spożywanie zalecane jest przy leczeniu zaburzeń gospodarki
lipidowej.
Phaseolus
coccineus – Fasola wielokwiatowa to bardzo wielka, dorastająca
do 4 metrów wysokości roślina roczna. Pochodzi z Ameryki
Środkowej. Liście ma trójlistkowe, kwity motylkowe o barwie
czerwonej. Jadalne i smaczne są nasiona. Zaleca się je w leczeniu
hipercholesterolemii.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: