wtorek, 2 października 2018

Pimenta – Pimenta, korzennik, angielskie ziele

Pimenta – Pimenta, korzennik, angielskie ziele

Pimenta officinalis, syn.: Pimenta dioica, Eugenia pimenta – Pimenta, nosząca poprawną botaniczną nazwę korzennik lekarski, a potocznie zwana angielskim zielem to niezbyt okazałe (10–12 metrów wysokości) drzewo. Jest to roślina zimozielona, o jajowatolancetowatych, skórzastych liściach i niepozornych kwiatach skupionych na wierzchołkach pędów w gęste, baldachowate kwiatostany. Rodzi owoce typu jagody i to właśnie one posiadają wartość użytkową, a konkretnie przyprawową, przejawiając również niewielkie, słabe działanie lecznicze. Zbiera się je przed osiągnięciem dojrzałości, ale gdy są już całkowicie wykształcone i posiadają odpowiednią wielkość. Po wysuszeniu nabierają brązowej barwy.
Występowanie: Ameryka Południowa i Środkowa, oraz pobliskie archipelagi, charakteryzujące się gorącym klimatem.
Surowiec: owoce.
Zawartość: olejek lotny o charakterystycznym „korzennym” zapachu. Z jego składu wyodrębnić można m.in.: eugenol, cyneol, felandren i kariofylen.
Działanie i zastosowanie: Znaczenie lecznicze pimenty jest niewielkie. Ma ona zastosowanie w przypadku niezbyt ciężkich dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, spowodowanych zaburzeniami żołądkowo–jelitowymi. Odwar (1 łyżeczkę do herbaty owoców, zalać 1 szklanką wody, podgrzać do zawrzenia, gotować pod przykryciem 4–5 minut, aż odwar „naciągnie”, pity 2–3 razy dziennie po 1/2 szklanki stosuje się do leczenia zaburzeń trawienia – wzdęć, nadmiernej fermentacji jelitowej, nieżytu żołądka i jelit, w niestrawności i wzdęciach. Ponadto można go pomocniczo podawać przy wystąpieniu biegunki (niezbyt ciężkiej) i w wyczerpaniu nerwowym..
Pimenta – „angielskie ziele” ma za to bardzo poważne i szerokie zastosowanie jako przyprawa kulinarna i w polskiej kuchni jest stosowana powszechnie i chętnie.
Można ją dodawać do wołowiny, wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny. Dalej – do ryb, zup (np. jarzynowej, fasolowej, pomidorowej i rosołu), sosów, galarety, niektórych potraw z warzyw, do ogórków konserwowych i innych marynat.

Warte podkreślenia będzie i to, iż – w niewielkich ilościach! – „angielskie ziele można dodawać i do słodkich potraw jak np. ciast (głównie pierników) i kompotów.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
P