Portulaca
– Portulaka
Portulaca
oleracea – Portulaka warzywna to roślina płożąca się,
bardzo soczysta, u podstawy rozgałęziona, mogąca osiągać do 60
cm długości. Liście ma z kształtu jajowate i mięsiste; kwiaty
niewielkie, żółte, u odmian ozdobnych (licznych) jaskrawożółte,
białe, czerwone, purpurowe. Owocem jest torebka nasienna.
Występowanie:
Ojczyzną portulaki są Indie. W Polsce wyłącznie uprawiana i mało
znana.
Surowiec:
liście i pędy.
Zawartość:
m.in. prowitamina A, witaminy z grupy B, cukry, białko, śluzy,
żywice, kwasy organiczne, alkaloidy i składniki mineralne: wapń,
fosfor, żelazo
Działanie
i zastosowanie: Spożywanie portulaki wskazane jest w cukrzycy,
chorobach przebiegających z podwyższoną temperaturą i biegunce.
Świeże listki pobudzają apetyt i korzystnie wpływają na
prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, działają
oczyszczająco na organizm. Wywar z portulaki stosuje się z dobrym
skutkiem w ciężkich zatruciach pokarmowych, a nawet w czerwonce.
Ponadto zaleca się go również w zapaleniu jelit, a pomocniczo w
stanach zapalnych jajników.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: