wtorek, 2 października 2018

Portulaca – Portulaka

Portulaca – Portulaka

Portulaca oleracea – Portulaka warzywna to roślina płożąca się, bardzo soczysta, u podstawy rozgałęziona, mogąca osiągać do 60 cm długości. Liście ma z kształtu jajowate i mięsiste; kwiaty niewielkie, żółte, u odmian ozdobnych (licznych) jaskrawożółte, białe, czerwone, purpurowe. Owocem jest torebka nasienna.
Występowanie: Ojczyzną portulaki są Indie. W Polsce wyłącznie uprawiana i mało znana.
Surowiec: liście i pędy.
Zawartość: m.in. prowitamina A, witaminy z grupy B, cukry, białko, śluzy, żywice, kwasy organiczne, alkaloidy i składniki mineralne: wapń, fosfor, żelazo

Działanie i zastosowanie: Spożywanie portulaki wskazane jest w cukrzycy, chorobach przebiegających z podwyższoną temperaturą i biegunce. Świeże listki pobudzają apetyt i korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, działają oczyszczająco na organizm. Wywar z portulaki stosuje się z dobrym skutkiem w ciężkich zatruciach pokarmowych, a nawet w czerwonce. Ponadto zaleca się go również w zapaleniu jelit, a pomocniczo w stanach zapalnych jajników.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
P