wtorek, 2 października 2018

Ribes – Porzeczka

Ribes – Porzeczka

Ribes nigrum – Porzeczka czarna to chyba wszystkim znany krajowy krzew owocowy. Pędy ma sztywne, wyprostowane, rozgałęziające się. Pokrywają je dość duże 3–5–klapowe liście. Kwiaty porzeczki są małe, zielonkawożółtawe i niedekoracyjne. Po przekwitnięciu wiążą się w smaczne, odznaczające się charakterystycznym zapachem czarne jagody.
Występowanie: strefa klimatu umiarkowanego Europy i Azji.
Surowiec: owoce, liście.
Zawartość: w owocach – garbniki, pektyny, sole mineralne (żelazo i potas), witaminy z grupy B, C, P, prowitamina A, kwasy organiczne i cukry; w liściach – sole mineralne (magnez i bor), witamina C, prowitamina A, kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy i olejek eteryczny.
Działanie i zastosowanie: Napar z liści czarnej porzeczki to dość skuteczny środek moczopędny zalecany w chorobach krążenia, serca i obrzękach o różnym pochodzeniu. Korzystnie wpływający także na korę nadnerczy, dobroczynnie oddziałujący na błonę śluzową żołądka i jelit, zalecany w kamicy nerkowej i zapaleniu pęcherza moczowego. Herbatka owa jest również środkiem przeciwzapalnym.
Świeży sok wyciśnięty z owoców zalecany jest w zaburzeniach trawienia. Ten sam sok połączony w równych proporcjach z miodem pszczelim (zażywać 3 razy dziennie po łyżeczce do herbaty) to środek wykrztuśny zalecany także w nieżycie górnych dróg oddechowych.
Kąpiele w wywarze z liści czarnej porzeczki mają działanie wzmacniające i odświeżające, a także dezynfekujące skórę.
Co mówią stare księgi?
Powidła smażone z cukrem lub miodem, smak mają przyjemny, nader pomocne są w zapaleniach gardła (...). Odwar z liści i młodych gałązek służy na krwawą biegunkę bydląt. Liście moczone w occie dają jej kolor żółty i smak podobny do wódki francuskiej. Pączki włożone do piwa przy korkowaniu onego 1–2 na butelkę udzielają mu przyjemnego smaku. Drzewo gotowane z wodą daje odwar któren przykładany na podagryczne obrzękłości uśmierza boleść i leczy. Herbata z młodych liści mocno porusza poty i urynę pędzi.” (Józef Gerald-Wyżycki, dz. cyt., t. I, s. 182–183)

Inne gatunki:

Ribes americanum – Porzeczka amerykańska, dzika czarna porzeczka, amerykańska czarna porzeczka – również rodzi czarne owoce. Ma znaczenie wyłącznie dietetyczne, ze względu na sporą zawartość w owocach witaminy C, prowitaminy A, kwasów organicznych, cukrów i soli mineralnych. Spożywanie jej świeżych, lub przetworzonych owoców zaleca się w przeziębieniu, grypie, anginie.

Ribes aureum – Porzeczka złota – jest to porzeczka amerykańska rodząca czarne owoce. Ma znaczenie wyłącznie dietetyczne, ze względu na sporą zawartość w owocach witaminy C, prowitaminy A, kwasów organicznych, cukrów i soli mineralnych. Spozywanie jej świeżych lub przetworzonych owoców zaleca się w przeziębieniu, grypie, anginie.

Ribes nigrum x Grossularia reclinata – Porzeczkoagrest – mieszaniec porzeczki czarnej i agrestu sztucznie wyhodowany przez człowieka. Ma znaczenie wyłącznie dietetyczne, ze względu na sporą zawartość w owocach witaminy C, prowitaminy A, kwasów organicznych, cukrów i soli mineralnych. Spożywanie jej świeżych, lub przetworzonych owoców zaleca się w przeziębieniu, grypie, anginie.

Ribes petraeum – Porzeczka skalna – rodzi czerwone owoce – gatunek europejski. Ma znaczenie wyłącznie dietetyczne, ze względu na sporą zawartość w owocach witaminy C, prowitaminy A, kwasów organicznych, cukrów i soli mineralnych. Spożywanie jej świeżych, lub przetworzonych owoców zaleca się w przeziębieniu, grypie, anginie.

Ribes rubrum – Porzeczka czerwona – rodzi czerwone owoce, gatunek europejski. Ma znaczenie wyłącznie dietetyczne, ze względu na sporą zawartość w owocach witaminy C, prowitaminy A, kwasów organicznych, cukrów i soli mineralnych. Spożywanie jej świeżych, lub przetworzonych owoców zaleca się w przeziębieniu, grypie, anginie.


Ribes sanguineum – Porzeczka krwista – rodzi czerwone owoce; gatunek europejski. Ma znaczenie wyłącznie dietetyczne, ze względu na sporą zawartość w owocach witaminy C, prowitaminy A, kwasów organicznych, cukrów i soli mineralnych. Spożywanie jej świeżych, lub przetworzonych owoców zaleca się w przeziębieniu, grypie, anginie.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
R