Saccharomyces
– Drożdże
Saccharomyces
cerevisiae – Drożdże piwne, zwane też piekarniczymi
to grzyb workowiec o okrągłych do jajowatych komórkach grzybni,
pojedynczych lub skupionych w kolonie. Rozmnaża się przez
pączkowanie, posiada zdolność wywoływania fermentacji
alkoholowej.
Występowanie:
hodowane dla potrzeb przemysłu spożywczego.
Surowiec:
drożdże.
Zawartość:
dużo witamin z grupy B, sole mineralne (żelazo, magnez, wapń,
potas, fosfor), węglowodany, białka, tłuszcze, cholinę, inozyd.
Działanie
i zastosowanie: Drożdże ze względu na spore ilości łatwo
przyswajalnego białka posiadają poważne znaczenie dietetyczne, ale
oprócz tego mają jeszcze znaczenie lecznicze.
Można
je stosować – zjadając na surowo – w niedokrwistości,
niedoborze witamin w organizmie, jako środek ogólnie wzmacniający
dla rekonwalescentów po przebytych ciężkich chorobach zakaźnych i
osób wyczerpanych tak fizycznie jak i psychicznie.
Zalecane
są w leczeniu marskości i stłuszczenia wątroby, dolegliwości
sercowo–naczyniowych, miażdżycy, skazy moczanowej, reumatyzmu.
Pomocniczo zaleca się je w zwyrodnieniu mięśnia sercowego,
chorobie wieńcowej i obrzęku płuc.
Inne
gatunki:
Saccharomyces
fragilis – Drożdże kruche, zwane także drożdżami
kefirowymi to grzyb workowiec o rozgałęzionej, podzielonej,
nitkowatej grzybni, która służy do produkcji kefiru, który
posiada działanie podobne do drożdży piwnych.
Saccharomyces
kumys – Drożdże kumysowe – działanie zbliżone do drożdży
piekarniczych.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: