Salacca
– Oszpilna
Salacca
edulis – Oszpilna jadalna, zwana też salak, lub zalakka
to niska palma, prawie bez kłodziny, o liściach długich,
pierzastych, ogromnych. Spomiędzy nich wyrastają kwiatostany
złożone. Z kwiatów żeńskich zawiązują się owoce.
Występowanie:
Malezja
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
Dojrzałe owoce są bogate w tłuszcze, zawierają też nieco białek
i soli mineralnych.
Działanie
i zastosowanie: Owoce salaka są jadalne. Dojrzałe owoce spożywa
się na surowo, nie dojrzałe po uprzednim zakonserwowaniu. Nie
posiadają one jednak właściwości leczniczych, a jedynie
dietetyczne. Ich spożywanie zalecane w wyczerpaniu fizycznym i w
okresie rekonwalescencji po przebytych ciężkich chorobach.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: