wtorek, 2 października 2018

Salacca – Oszpilna

Salacca – Oszpilna

Salacca edulis – Oszpilna jadalna, zwana też salak, lub zalakka to niska palma, prawie bez kłodziny, o liściach długich, pierzastych, ogromnych. Spomiędzy nich wyrastają kwiatostany złożone. Z kwiatów żeńskich zawiązują się owoce.
Występowanie: Malezja
Surowiec: owoce.
Zawartość: Dojrzałe owoce są bogate w tłuszcze, zawierają też nieco białek i soli mineralnych.

Działanie i zastosowanie: Owoce salaka są jadalne. Dojrzałe owoce spożywa się na surowo, nie dojrzałe po uprzednim zakonserwowaniu. Nie posiadają one jednak właściwości leczniczych, a jedynie dietetyczne. Ich spożywanie zalecane w wyczerpaniu fizycznym i w okresie rekonwalescencji po przebytych ciężkich chorobach.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
S