Schinus
– Pieprzowe drzewo
Schinus
molle – Pieprz peruwiański, inaczej „drzewo pieprzowe”
– wiecznie zielone drzewo, rodzące owoce, które są łudząco
podobne do owoców pieprzu czarnego.
Występowanie:
Ameryka Południowa i Środkowa.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
żywice o bardzo ostrym smaku, olejek lotny, gorycze.
Działanie
i zastosowanie: Roślina dostarcza ostrych, piekących w smaku
nasion. Nasiona stanowią namiastkę pieprzu czarnego i maja takie
samo jak ten ostatni zastosowanie. Dodawane do nie tylko poprawiają
ich smak i aromat, ale również korzystnie oddziałują na organizm.
Powodują zwiększone wydzielanie soków trawiennych. Razem z innymi
substancjami biologicznie aktywnymi pobudza apetyt, ułatwia
przyswajanie składników pokarmowych i pomagają w niestrawności.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: