wtorek, 2 października 2018

Schinus – Pieprzowe drzewo

Schinus – Pieprzowe drzewo

Schinus molle – Pieprz peruwiański, inaczej „drzewo pieprzowe” – wiecznie zielone drzewo, rodzące owoce, które są łudząco podobne do owoców pieprzu czarnego.
Występowanie: Ameryka Południowa i Środkowa.
Surowiec: owoce.
Zawartość: żywice o bardzo ostrym smaku, olejek lotny, gorycze.

Działanie i zastosowanie: Roślina dostarcza ostrych, piekących w smaku nasion. Nasiona stanowią namiastkę pieprzu czarnego i maja takie samo jak ten ostatni zastosowanie. Dodawane do nie tylko poprawiają ich smak i aromat, ale również korzystnie oddziałują na organizm. Powodują zwiększone wydzielanie soków trawiennych. Razem z innymi substancjami biologicznie aktywnymi pobudza apetyt, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych i pomagają w niestrawności.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
S