wtorek, 2 października 2018

Sechium – Kolczoch

Sechium – Kolczoch

Sechium edule – Kolczoch jadalny to okazałe pnącze o liściach szorstkich, palczastych, nieco – ogólnym pokrojem – przypominających liście dyni. Kwitnie także podobnie jak ta ostatnia. Po przekwitnięciu, wiążą się owoce, podługowate, pomarszczone, o rozszerzonej maczugowato dolnej części. Ich skórka po dojrzeniu przybiera barwę od zielonkawej do żółtozielonkawej.
Występowanie: Ojczyzną kolczocha jest Ameryka Południowa (a dokładniej jej tropiki), uprawia się go tam zresztą po dziś dzień.
Surowiec: bulwy korzeniowe, owoce.
Zawartość: bulwy – skrobia, białko, sole mineralne; owoce – prowitamina A, witamina C, sole mineralne.

Działanie i zastosowanie: Jest to roślina przede wszystkim posiadająca znaczenie dietetyczne. W kuchni wykorzystuje się jej bulwy korzeniowe bogate w skrobię, nieco białka oraz sole mineralne. Bulwy zużytkowuje się tak jak ziemniaki. Prócz tego spożywa się również gotowane owoce, bogate w prowitaminę A, witaminę C i sole mineralne. Są one lekkostrawne, a jednocześnie smaczne i pożywne. Ich spożywanie zaleca się w dietach odchudzających.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
S