Sechium
– Kolczoch
Sechium
edule – Kolczoch jadalny to okazałe pnącze o liściach
szorstkich, palczastych, nieco – ogólnym pokrojem –
przypominających liście dyni. Kwitnie także podobnie jak ta
ostatnia. Po przekwitnięciu, wiążą się owoce, podługowate,
pomarszczone, o rozszerzonej maczugowato dolnej części. Ich skórka
po dojrzeniu przybiera barwę od zielonkawej do żółtozielonkawej.
Występowanie:
Ojczyzną kolczocha jest Ameryka Południowa (a dokładniej jej
tropiki), uprawia się go tam zresztą po dziś dzień.
Surowiec:
bulwy korzeniowe, owoce.
Zawartość:
bulwy – skrobia, białko, sole mineralne; owoce – prowitamina A,
witamina C, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Jest to roślina przede wszystkim posiadająca
znaczenie dietetyczne. W kuchni wykorzystuje się jej bulwy
korzeniowe bogate w skrobię, nieco białka oraz sole mineralne.
Bulwy zużytkowuje się tak jak ziemniaki. Prócz tego spożywa się
również gotowane owoce, bogate w prowitaminę A, witaminę C i sole
mineralne. Są one lekkostrawne, a jednocześnie smaczne i pożywne.
Ich spożywanie zaleca się w dietach odchudzających.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: