wtorek, 2 października 2018

Secale – Żyto

Secale – Żyto

Secale cereale – Żyto zwyczajne to trawa roczna bądź dwuletnia osiągająca 1–2,5 metra wysokości. Żyto ma kłosy dwustronne, w których tkwią podługowate ziarniaki sinawej lub szarawej barwy.
Występowanie: Polsce podstawowe zboże chlebowe, pospolicie uprawiane. Surowiec: ziarniaki.
Zawartość: witaminy, sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Oto co na temat jego wartości leczniczych mówi literatura:

Żyto jest dobrym pokarmem wzmacniającym, energetycznym. Pożyteczne bywa przy osłabieniu organizmu, anemii, otyłości. Zawiera witaminy i sole mineralne. Można stosować przez 15–20 dni w odstępach co 2–3 miesiące kurację następującą: wymyte ziarna namoczyć przez 24 godziny w letniej wodzie ułożyć w płaskim naczyniu z małą ilością wody. Stale utrzymywać wilgoć i raz na dzień przepłukiwać czystą wodą, po 2–4 dniach żyto skiełkuje. Dodawać w całości 1–3 łyżeczki dziennie do pokarmów. Każdego dnia zboże musi być świeżo skiełkowane (...) Ostrożnie należy ten typ leczenia stosować przy nadciśnieniu”. (Leczenie jarzynami – owocami – zbożem, brak miejsca i roku wydania, s. 21).

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
S