Secale
– Żyto
Secale
cereale – Żyto zwyczajne to trawa roczna bądź dwuletnia
osiągająca 1–2,5 metra wysokości. Żyto ma kłosy dwustronne, w
których tkwią podługowate ziarniaki sinawej lub szarawej barwy.
Występowanie:
Polsce podstawowe zboże chlebowe, pospolicie uprawiane. Surowiec:
ziarniaki.
Zawartość:
witaminy, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Oto co na temat jego wartości leczniczych mówi
literatura:
„Żyto
jest dobrym pokarmem wzmacniającym, energetycznym. Pożyteczne bywa
przy osłabieniu organizmu, anemii, otyłości. Zawiera witaminy i
sole mineralne. Można stosować przez 15–20 dni w odstępach co
2–3 miesiące kurację następującą: wymyte ziarna namoczyć
przez 24 godziny w letniej wodzie ułożyć w płaskim naczyniu z
małą ilością wody. Stale utrzymywać wilgoć i raz na dzień
przepłukiwać czystą wodą, po 2–4 dniach żyto skiełkuje.
Dodawać w całości 1–3 łyżeczki dziennie do pokarmów. Każdego
dnia zboże musi być świeżo skiełkowane (...) Ostrożnie należy
ten typ leczenia stosować przy nadciśnieniu”. (Leczenie jarzynami
– owocami – zbożem, brak miejsca i roku wydania, s. 21).
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: