Silybum
– Ostropest
Silybum
marianum – Ostropest plamisty to okazała roślina roczna. Pędy
tworzy proste, wzniesione, słabo się rozgałęziające. Porastają
je dość okazałe zielone liście z białawymi plamami. Są one
zatokowoklapowane, o brzegach pokrytych ostrymi kolcami. Na szczytach
łodyg wyrastają purpurowe kwiaty, które po przekwitnięciu wiążą
się w owoce typu niełupki z puchem.
Występowanie:
kraje basenu Morza Śródziemnego.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
m.in. silimaryna, tłuszcze i olejek eteryczny.
Działanie
i zastosowanie: Mielone nasiona (owoce) – po 1 łyżeczce do
herbaty 2–3 razy dziennie (jeść na sucho, popijać dużą ilością
wody), lub wywar z nich (1 ich łyżeczkę na 1 szklankę wody,
gotować pod przykryciem 10 minut, przecedzić, w razie potrzeby pić
2–3 razy dziennie po 1/4 szklanki) to doskonały środek leczniczy,
który winno się stosować w schorzeniach wątroby i pęcherzyka
żółciowego, żółtaczce (zarówno mechanicznej jak i zakaźnej),
marskości wątroby i zatruciach (w tym również muchomorem
sromotnikowym!).
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: