wtorek, 2 października 2018

Silybum – Ostropest

Silybum – Ostropest

Silybum marianum – Ostropest plamisty to okazała roślina roczna. Pędy tworzy proste, wzniesione, słabo się rozgałęziające. Porastają je dość okazałe zielone liście z białawymi plamami. Są one zatokowoklapowane, o brzegach pokrytych ostrymi kolcami. Na szczytach łodyg wyrastają purpurowe kwiaty, które po przekwitnięciu wiążą się w owoce typu niełupki z puchem.
Występowanie: kraje basenu Morza Śródziemnego.
Surowiec: owoce.
Zawartość: m.in. silimaryna, tłuszcze i olejek eteryczny.

Działanie i zastosowanie: Mielone nasiona (owoce) – po 1 łyżeczce do herbaty 2–3 razy dziennie (jeść na sucho, popijać dużą ilością wody), lub wywar z nich (1 ich łyżeczkę na 1 szklankę wody, gotować pod przykryciem 10 minut, przecedzić, w razie potrzeby pić 2–3 razy dziennie po 1/4 szklanki) to doskonały środek leczniczy, który winno się stosować w schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego, żółtaczce (zarówno mechanicznej jak i zakaźnej), marskości wątroby i zatruciach (w tym również muchomorem sromotnikowym!).

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
S