wtorek, 2 października 2018

Sium – Marek

Sium – Marek

Sium sisarum – Cukrowe korzonki, noszące poprawną botaniczną nazwę marek kucmerka to bylina o słabo rozgałęziającej się, prostej i wzniesionej łodydze mogącej osiągać wysokość od 80 do 100 centymetrów. Liście ma pojedynczopierzaste, drobne białe kwiatuszki zebrane są w szczytowe baldachy. Po przekwitnięciu wiążą się w owoce typu rozłupni. Organ trwały stanowią bulwiasto zgrubiałe korzenie, które są jadalne, dość smaczne i mogą być wykorzystywane na jarzynę.
Występowanie: Roślina ród swój wiedzie z bardzo rozległego obszaru – od Europy południowo–wschodniej na zachodnie po Zabajkale na wschodzie.
Surowiec: korzeń.
Zawartość: skrobia, prowitamina A, witamina C, oraz sole mineralne (żelazo, fosfor i wapń).

Działanie i zastosowanie: Ponieważ obecnie roślina owa poszła w prawie całkowite zapomnienie, warto by – ze względu na jej walory smakowe i odżywcze – na powrót wprowadzić ją do naszych ogródków. Jest to cenna roślina dietetyczna.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
S