Sium
– Marek
Sium
sisarum – Cukrowe korzonki, noszące poprawną botaniczną
nazwę marek kucmerka to bylina o słabo rozgałęziającej
się, prostej i wzniesionej łodydze mogącej osiągać wysokość od
80 do 100 centymetrów. Liście ma pojedynczopierzaste, drobne białe
kwiatuszki zebrane są w szczytowe baldachy. Po przekwitnięciu wiążą
się w owoce typu rozłupni. Organ trwały stanowią bulwiasto
zgrubiałe korzenie, które są jadalne, dość smaczne i mogą być
wykorzystywane na jarzynę.
Występowanie:
Roślina ród swój wiedzie z bardzo rozległego obszaru – od
Europy południowo–wschodniej na zachodnie po Zabajkale na
wschodzie.
Surowiec:
korzeń.
Zawartość:
skrobia, prowitamina A, witamina C, oraz sole mineralne (żelazo,
fosfor i wapń).
Działanie
i zastosowanie: Ponieważ obecnie roślina owa poszła w prawie
całkowite zapomnienie, warto by – ze względu na jej walory
smakowe i odżywcze – na powrót wprowadzić ją do naszych
ogródków. Jest to cenna roślina dietetyczna.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: