Soja
– Soja
Soja
japonica, syn.: Glycine max – Soja owłosiona, zwyczajna, uprawna,
warzywna to roczna roślina uprawna dostarczająca jadalnych i
bardzo wartościowych nasion.Soja może osiągać wysokość 30–90
cm. Łodygę ma silnie rozgałęzioną porośniętą dość okazałymi
trójlistkowymi liśćmi. Kwiaty ma drobne, białe bądź lila. Po
przekwitnięciu zawiązują się one w owoce typu strąka z
nielicznymi nasionami w środku.
Występowanie:
wiedzie swój ród z Syberii, Chin, Korei i Japonii. W uprawie
natomiast znajduje się na całym nieomal świecie, wszędzie tam,
gdzie jej sprzyjają warunki klimatyczne i glebowe.
Surowiec:
nasiona.
Zawartość:
m.in. lecytyna, tłuszcze i białka.
Działanie
i zastosowanie: Olej sojowy, który winien być – podobnie zresztą
jak słonecznikowy – obecny w naszej diecie, powoduje znaczne
obniżenie cholesterolu we krwi. Z nasion soi przemysł
farmaceutyczny produkuje lecytynę.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: