wtorek, 2 października 2018

Soja – Soja

Soja – Soja

Soja japonica, syn.: Glycine max – Soja owłosiona, zwyczajna, uprawna, warzywna to roczna roślina uprawna dostarczająca jadalnych i bardzo wartościowych nasion.Soja może osiągać wysokość 30–90 cm. Łodygę ma silnie rozgałęzioną porośniętą dość okazałymi trójlistkowymi liśćmi. Kwiaty ma drobne, białe bądź lila. Po przekwitnięciu zawiązują się one w owoce typu strąka z nielicznymi nasionami w środku.
Występowanie: wiedzie swój ród z Syberii, Chin, Korei i Japonii. W uprawie natomiast znajduje się na całym nieomal świecie, wszędzie tam, gdzie jej sprzyjają warunki klimatyczne i glebowe.
Surowiec: nasiona.
Zawartość: m.in. lecytyna, tłuszcze i białka.

Działanie i zastosowanie: Olej sojowy, który winien być – podobnie zresztą jak słonecznikowy – obecny w naszej diecie, powoduje znaczne obniżenie cholesterolu we krwi. Z nasion soi przemysł farmaceutyczny produkuje lecytynę.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
S