Stropharia
– Pierścieniak
Stropharia
rugosoannulata – Pierścieniak uprawny to grzyb podstawczak.
Owocniki wyrosłe posiadają biały trzonek, a kapelusz jasnobeżowy
bądź brązowy, w zależności od odmiany. Zależna od odmiany jest
też waga grzyba osiągająca od 20 do 50 g.
Występowanie:
najczęściej w uprawie.
Surowiec:
owocniki.
Zawartość:
prowitamina A, witaminy z grupy B, D, PP, sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Nie jest to grzyb leczniczy, a ma znaczenie wyłącznie
dietetyczne i przyprawowe mając prócz tego szerokie zastosowanie
kulinarne. Można go przyrządzać na rozmaite sposoby. Wolno go bez
ograniczeń spożywać w dietach odchudzających, pod warunkiem, że
nie będzie smażony, albo duszony na tłuszczu.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: