Tacca
– Krąpiel
Tacca
leontopetaloides – Krąpiel pierzastodzielna to bylina
dorastająca do 1 metra wysokości. Jej organ trwały stanowi bulwa o
średnicy 10–15 cm. Z niej to wyrastają na długich ogonkach
pierzastodzielne liście, a spomiędzy nich wysoka do 150 cm naga
łodyga, na szczycie której znajdują się niedekoracyjne kwiaty
zielonkawo–czerwonawej barwy. Po przekwitnięciu wiążą się z
nich czerwonej barwy owoce typu jagody.
Występowanie:
Azja Południowo–Wschodnia, Polinezja i Nowa Gwinea.
Surowiec:
bulwy.
Zawartość:
m.in. w skrobia, białko, nieco cukrów, prowitamina A, witaminy z
grupy B i witaminę C, wreszcie w sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Opisywana roślina nie posiada wartości leczniczej,
lecz wyłącznie dietetyczną. Jadalne bulwy przerabia się bowiem na
mączkę, którą wykorzystuje się w kuchni. Spożywanie bulw
zalecane jest w dietach odchudzających.
Inne
gatunki:
Tacca
palmata – Krąpiel palmowa – zastosowanie podobne do krąpieli
pierzastodzielnej.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: