środa, 3 października 2018

Tacca – Krąpiel

Tacca – Krąpiel

Tacca leontopetaloides – Krąpiel pierzastodzielna to bylina dorastająca do 1 metra wysokości. Jej organ trwały stanowi bulwa o średnicy 10–15 cm. Z niej to wyrastają na długich ogonkach pierzastodzielne liście, a spomiędzy nich wysoka do 150 cm naga łodyga, na szczycie której znajdują się niedekoracyjne kwiaty zielonkawo–czerwonawej barwy. Po przekwitnięciu wiążą się z nich czerwonej barwy owoce typu jagody.
Występowanie: Azja Południowo–Wschodnia, Polinezja i Nowa Gwinea.
Surowiec: bulwy.
Zawartość: m.in. w skrobia, białko, nieco cukrów, prowitamina A, witaminy z grupy B i witaminę C, wreszcie w sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Opisywana roślina nie posiada wartości leczniczej, lecz wyłącznie dietetyczną. Jadalne bulwy przerabia się bowiem na mączkę, którą wykorzystuje się w kuchni. Spożywanie bulw zalecane jest w dietach odchudzających.

Inne gatunki:


Tacca palmata – Krąpiel palmowa – zastosowanie podobne do krąpieli pierzastodzielnej.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
T