środa, 3 października 2018

Tamarindus – Tamaryndowiec

Tamarindus – Tamaryndowiec

Tamarindus indica – Tamaryndowiec indyjski, powidlnik indyjski to drzewo dorastające do 25 m, o liściach parzystopierzastych, wonnych białych kwiatach zebranych w groniaste kwiatostany. Owocem jest okazały, mięsisty strąk.
Występowanie: Afryka tropikalna
Surowiec: strąki (owoce)
Zawartość: głównie olejek lotny zawierający m.in.: limonen, geraniol, mentol i safrol

Działanie i zastosowanie: Spożywanie świeżych bądź suszonych owoców działa łagodnie przeczyszczająco, korzystnie wpływa na procesy trawienne, a ma także działanie przeciwgorączkowe. Stosuje się pomocniczo w astmie oskrzelowej i żółtaczce.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
T