Tragopogon
– Salsefia
Tragopogon
porrifolius – Salsefia, nosząca poprawną botaniczną nazwę
kozibród pospolity, zwana również owsianymi korzonkami
to roślina roczna lub dwuletnia (częściej) osiągająca wysokość
80–100 centymetrów. Liście ma rownowąskolancetowate, kwiaty
bardzo dekoracyjne, purpurowe, z wyraźnym liliowym odcieniem. Po
przekwitnięciu wiążą się one w owoce typu niełupki z puchem.
Występowanie:
roślina ród swój wiedzie z pobrzeży śródziemnomorskich i Azji
Mniejszej.
Surowiec:
korzeń.
Zawartość:
W korzeniach salsefii znajduje się dużo skrobi, cukrów, i soli
mineralnych (najwięcej żelaza).
Działanie
i zastosowanie: O wartości użytkowej – niestety, wyłącznie
dietetycznej, a nie leczniczej – stanowi zgrubiały korzeń, który
jest jadany jako jarzyna. Spożywanie korzeni salsefii zalecane jest
osobom wyczerpanym fizycznie i psychicznie, a także osobom które
przebyły ciężkie i wycieńczające choroby. Dawniej w Polsce
salsefia była popularna i chętnie ją uprawiano, dziś uległa
zapomnieniu.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: