środa, 3 października 2018

Tragopogon – Salsefia

Tragopogon – Salsefia

Tragopogon porrifolius – Salsefia, nosząca poprawną botaniczną nazwę kozibród pospolity, zwana również owsianymi korzonkami to roślina roczna lub dwuletnia (częściej) osiągająca wysokość 80–100 centymetrów. Liście ma rownowąskolancetowate, kwiaty bardzo dekoracyjne, purpurowe, z wyraźnym liliowym odcieniem. Po przekwitnięciu wiążą się one w owoce typu niełupki z puchem.
Występowanie: roślina ród swój wiedzie z pobrzeży śródziemnomorskich i Azji Mniejszej.
Surowiec: korzeń.
Zawartość: W korzeniach salsefii znajduje się dużo skrobi, cukrów, i soli mineralnych (najwięcej żelaza).

Działanie i zastosowanie: O wartości użytkowej – niestety, wyłącznie dietetycznej, a nie leczniczej – stanowi zgrubiały korzeń, który jest jadany jako jarzyna. Spożywanie korzeni salsefii zalecane jest osobom wyczerpanym fizycznie i psychicznie, a także osobom które przebyły ciężkie i wycieńczające choroby. Dawniej w Polsce salsefia była popularna i chętnie ją uprawiano, dziś uległa zapomnieniu.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
T