środa, 3 października 2018

Trachyspermum – Chropawiec

Trachyspermum – Chropawiec

Trachyspermum copticum, syn.: Ammi copticum – Chropawiec koptyjski – ajowan – aminek koptyjski jest rośliną roczną dorastającą do 50–70– centymetrów. Liście ma 2– lub 3–krotnie pierzastosieczne. Maleńkie kwiatuszki koloru białego lub zielonkawego zebrane są baldachy wieńczące końce pędów. Owoc to rozłupnia.
Występowanie: Roślina występuje na ogromnym terenie, bo od Egiptu poczynając na Indiach kończąc.
Surowiec: owoce.
Zawartość: olejek lotny (w nim znajduje się tymol, pinen, terpinol, limonen...), tłuszcze, sole mineralne
Działanie i zastosowanie: Owoce mają znaczenie lecznicze i przyprawowe. Są bardzo aromatyczne, ich zapach przypomina lebiodkę (oregano) lub tymianek. W związku z tym można go stosować zamiast lebiodki przyprawiając potrawy.

Jako roślina lecznicza działa bakteriobójczo, antyseptycznie i przeciwzapalnie. Stosuje się ją w leczeniu grypy, przeziębienia, niezbyt ciężkich biegunek, niestrawności, reumatyzmu, wyłącznie pomocniczo zaś także astmy.

Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
T