Trigonella
– Kozieradka
Trigonella
foenum–graecum – Kozieradka pospolita to niezbyt okazała
roślina roczna. Łodygę ma prostą, wzniesioną, okrytą
trójlistkowymi liśćmi, w kątach których wyrastają żółte bądź
bladolila motylkowe kwiaty, po przekwitnięciu wiążące się w
owoce typu strąka, z licznymi nasionami w środku.
Występowanie:
pochodzi z pobrzeży śródziemnomorskich.
Surowiec:
dojrzałe nasiona.
Zawartość:
m.in. nieco olejku eterycznego, cholina i alkaloid trygonelina.
Działanie
i zastosowanie: Z nasion, sporządza się odwar (1 łyżeczkę
sproszkowanych nasion zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy pod
przykryciem około 5 minut od zawrzenia i w razie potrzeby pijemy 2–3
razy dziennie po 1/2 szklanki).
Odwar
ów jest niezłym specyfikiem pobudzającym wytwarzanie mleka u matek
karmiących, a prócz tego korzystnie wpływającym na procesy
trawienne. Ponadto jest to środek przeciwkaszlowy, zalecany w
cukrzycy, chorobach nowotworowych (pomocniczo), bólach
menstruacyjnych, cellulitis, dnie, reumatyzmie i stanach zapalnych
żołądka i jelit.
Ponieważ
roślina jest toksyczna, najlepiej kurować się omawianą rośliną
wyłącznie za zgodą i pod kontrolą lekarza.
Inne
gatunki:
Trigonella
coerulea – Kozieradka błękitna bliska krewniaczka omówionej
wcześniej rośliny, ma wyłącznie zastosowanie przyprawowe.
Świeżymi bądź suszonymi liśćmi aromatyzuje się sery. W
liściach kozieradki błękitnej znajduje się dużo trigonelliny
decydującej o ładnym ich zapachu.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.
Powrót do zakładek: