Allium
– Cebula, czosnek, szczypiorek, por
Allium
cepa – Cebula jadalna, zwyczajna jest jedną z najstarszych, bo
najprawdopodobniej udomowionych w odległej starożytności przez
Sumerów, roślin warzywnych, należącą do rodziny liliowatych,
chociaż z lilią się nam absolutnie nie kojarzy.
Mimo
iż istnieją rozmaite gatunki cebuli, do najpowszechniejszych należy
gatunek dwuletni, wytwarzający w pierwszym roku niezbyt wielką
cebulę (organ podziemny) z wiązkowym, delikatnym systemem
korzeniowym i część nadziemną – szczypior, a według
nazewnictwa botanicznego – skrętolegle ułożone liście dęte.
Gdy
cebula osiągnie odpowiednie rozmiary, co ma miejsce najczęściej w
drugim roku uprawy, wytwarza również dęty pęd kwiatostanowy,
który wieńczy baldachowaty kwiatostan, złożony z kilkuset
obupłciowych, białawych, żółtawych, bladolila, zielonkawych lub
w innych jeszcze barwach, drobniutkich kwiatuszków.
Podobnie
jak kwiaty, również i zewnętrzne łuski cebul mają różne
kolory. Istnieją odmiany o łuskach żółtych, złocistych,
białawych, brązowych, fioletowych, czerwonych... Same cebule mogą
mieć różne kształty – kuliste, spłaszczone, wydłużone.
Występowanie:
Jak się przypuszcza jej ojczyzną jest Azja Mniejsza, skąd
przywędrowała na Zachód.
Surowiec:
cebule, Liście (szczypior).
Zawartość:
sporo białka, cukry, olejek eteryczny odpowiedzialny za
charakterystyczny ostry zapach i smak, sole mineralne (potas, wapń,
fosfor, żelazo, fluor, siarka). Ponadto także enzymy, saponiny,
inulinę oraz prowitaminę A i witaminy B1, B2, PP i C.
Działanie
i zastosowanie: O tym, że cebula jest rośliną warzywną i
przyprawową, wszyscy wiemy i nie potrzeba się nad tym rozwodzić,
jak wiele i jak cennych substancji biologicznie aktywnych zawierają
zarówno cebule, jak i szczypior, co sprawia, że cebula jest także
rośliną o bardzo ważnym znaczeniu.
Świeża
surowa cebula obniża ciśnienie krwi, działa bakteriostatycznie i
bakteriobójczo. Korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, działa
przeciwbiegunkowo (słabo), obniża poziom cukru we krwi, wskazana
jest w leczeniu anginy, grypy, przeziębienia. Uważa się ją za
niezły środek pomocniczy stosowany w kuracji stwardnienia tętnic.
Ale to jeszcze nie wszystko. Przejawia bowiem lekkie działanie
moczopędne, pomaga w leczeniu kamicy nerkowej, nieżytów jelit,
pomaga w zwalczaniu robaków pasożytujących w przewodzie
pokarmowym. Jest również dość skuteczna w zwalczaniu uporczywych
zaparć i reguluje częstotliwość oddawania stolców.
Nie
bez znaczenia są właściwości przeciwkaszlowe i wykrztuśne cebuli
i dlatego można z niej przyrządzać doskonały i nadzwyczaj
skuteczny syrop.
Syrop
ów można w bardzo prosty sposób przyrządzić w warunkach
domowych. Można po prostu świeży, wyciśnięty ze zdrowych cebul
sok zmieszać w równych proporcjach z miodem, albo też rozdrobnioną
cebulę zasypać cukrem, a gdy puści sok, będziemy go przyjmować
3–4 razy dziennie po 1 łyżeczce do herbaty.
Chociaż
syrop ten – jak wspomniałem wyżej – jest bardzo skuteczny, to
ma on jedną poważną wadę – bardzo nieprzyjemnie pachnie i w
związku z tym nie wszyscy mogą go przełknąć. Dodam tutaj, że
można także drobno pokrojoną cebulę usmażyć na cukrze, jest
lepsza do spożycia, a działa tak samo jak syrop.
Ponieważ
cebula ma właściwości dezynfekujące, można jej używać do
leczenia drobnych zainfekowanych zranień. W tym celu świeżą,
utartą na papkę główkę przykłada się na miejsca chore. Papka
owa (albo nawet całe plasterki cebuli) są również niezłym
środkiem gojącym – i co najważniejsze również znieczulającym
– w przypadku użądlenia człowieka przez pszczołę.
Medycyna
ludowa ma dla cebuli duże zastosowanie. I tak: uważa się ją
m.in.: za doskonały środek przeciwbiegunkowy i jako specyfiku
leczącego tę przykrą dolegliwość używa się syropu cebulowego
zażywanego 2–3 razy dziennie po 1 łyżeczce do herbaty.
Tenże
sam syrop zaleca się (identycznie go dawkując) jako lek przeciw
kaszlowi z przeziębienia, kokluszowi, astmie (pomocniczo).
Pieczona
cebula przykładana na czyraki leczy je, zaś szczypior roztarty na
miazgę goi zainfekowane rany. Wreszcie świeży sok wyciśnięty z
główki cebuli stosuje się na miejsca odmrożone.
Co
mówią stare księgi?
„Miód
cebulowy, który codziennie 3 do 4 razy po 1 łyżce zażyty ściąga
i przyśpiesza odchód flegmy z piersi, w następujący otrzymuje się
sposób:
Weź
2 cebule, pokraj je drobno i gotuj w 1 lub pół funcie miodu i w pół
kwarcie wody aż do gęstości miodu, przecedź to przez chustę, i
zachowaj w czystym garnku do użycia.
Cebula
pod popiołem upieczona przykłada się (...) dymienicę i wszelkie
wrzody, gdy nie masz zbytniego zapalenia, a to na dzień 2 lub 3 razy
czynić potrzeba, co raz odmieniając, dla tym większego
przyśpieszenia (...). Przykłada się także cebula w chustce, na
niższą przestrzeń brzucha, w przypadku zatrzymania uryny. Cebula
smaży się takoż z masłem, usmażona wrzuca się do zimnej wody,
zbiera się potem z wierzchu tłuszcz i sporządza się maść
chłodzącą, którą namazawszy sparzone, lub zranione części, te
w krótkim czasie goi.” (Krzysztof Jakub Mellin, dz. cyt., s.
171–172)
Allium
cepa proliferum, syn.:
Allium cepa viviparum, Allium cepa var.
proliferum – Cebula wielopiętrowa, jej cebule
powietrzne i szczypior, mają działanie przeciwrobacze,
przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwskurczowe, wiatropędne,
moczopędne, wykrztuśne, przeciwgorączkowe, obniżające poziom
cukru we krwi, obniżające ciśnienie tętnicze, oraz regulujące
procesy trawienia. Spożywana regularnie zmniejsza skłonności do
dusznicy bolesnej, miażdżycy i zawału mięśnia sercowego.
Spożywana na surowo zapobiega zakażeniom jamy ustnej i próchnicy
zębów. Pieczone cebulki można wykorzystać jako okład w celu
usunięcia ropy z ran. Świeży sok z cebuli łagodzi objawy użądleń
pszczół i os, ukąszeń, otarć i grzybicy skóry. Stany zapalne
uszu można leczyć ciepłym sokiem, który się zapuszcza do ich
wnętrza.
Inne
gatunki:
Allium
acuminatum – ma silny zapach cebuli, a cebulki i liście są
jadalne, ale powinny być spożywana tylko w małych dawkach.
Spożywanie tej rośliny pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi
i pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
akaka, syn.:
Allium latifolium
– Spożywanie tej
rośliny pomaga obniżyć
poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
altaicum – Cebula ałtajska, kamienna cebula –
Spożywanie tej rośliny pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi
i pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
ampeloprasum – Por dziki jest bardzo podobny do pora
uprawnego, od wyżej wspomnianej rośliny różni się przede
wszystkim tym, że oprócz cebuli „głównej” posiada liczne
niewielkie małe cebulki boczne. Zastosowanie i działanie lecznicze
ma identyczne z cebulą i porem uprawnym.
Allium
angulosum – Czosnek kątowaty – Spożywanie tej
rośliny pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i pozytywnie
oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
ascalonicum – Cebula szalotka to bylina dorastająca do
30–50 centymetrów wysokości. Organem trwałym jest cebula o
fioletowej barwie okrywy. Pęd i liście ma dęte, kwiatostan
kulisty, jest złożony z małych kwiatuszków barwy białej bądź
różowej.
Występowanie:
Jej ojczyzną jest Azja.
Działanie
i zastosowanie: Liście szalotki używa się na jarzynę, cebula
także jest jadalna i wykorzystywana jest w kuchni. Jest to także
roślina lecznicza. Surowiec leczniczy stanowi cebula i liście.
Zastosowanie i działanie lecznicze posiada takie samo jak cebula
jadalna. Podobnie jak ta ostatnia posiada te same biologicznie
aktywne substancje.
Allium
atropurpureum – Czosnek
purpurowy –
obecny
w diecie pomaga obniżyć
poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
bisceptrum –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
bodeanum –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
bolanderi – Ccebula
Bolandera –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
brevistylum –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
canadense – Czosnek kanadyjski – wbrew nazwie jego
cebulki wydzielają silny zapach cebuli. Jest to roślina
przeciwastmatyczna, oczyszczająca organizm z toksyn, moczopędna,
wykrztuśna i pobudzająca. Nalewka służy do zwalczania robaków i
kolki u dzieci. Czosnek kanadyjski może jednak powodować też
zapalenie żołądka i jelit u małych dzieci, które spożywają
części tej rośliny. Długotrwałe spożywanie cebulek zmniejsza
wchłanianie jodu przez tarczycę, więc i tutaj zalecana jest
ostrożność.
Allium
carinatum – Czosnek
grzebieniasty –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
carolinianum –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
cernuum – Czosnek zwisły – najczęściej jest
używany w leczeniu dolegliwości układu oddechowego, natomiast sok
jest stosowany w leczeniu kamieni nerkowych, przeziębienia i bólów
gardła itp. Okład z rośliny stosuje się zewnętrznie na różne
infekcje, takie jak ból gardła, rany, obrzęki, bóle w klatce
piersiowej i zapalenie opłucnej.
Allium
chinense syn.:
Allium bakeri, Allium splendens – Rakkyo – Szczypiorek
chiński, chińska cebula
–
cała
roślina ma
działanie
wiatropędne
i wykrztuśne.
Stosuje się ją
w leczeniu uczucia ciężkości
i bólu w klatce piersiowej, dusznicy bolesnej, zapalenia
opłucnej, zapalenia
oskrzeli, biegunki i czerwonki.
Allium
condensatum –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
cupanii, syn.:
Allium cupani –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
douglasii –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
dregeanum – Jedyna
cebula występująca w Afryce, na półkuli południowej – endemit
subsaharyjski. Spożywanie
tej rośliny pomaga
obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
drummondii – Cebula
Drummonda, cebula preriowa, czosnek preriowy
– Spożywanie
tej rośliny, ze względu
na wysoką zawartość
inuliny, może być pomocniczo stosowana w leczeniu cukrzycy, ponadto
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
fistulosum – Czosnek dęty – cebula siedmiolatka
– to bylina mogąca dorastać do 100 centymetrów wysokości,
chociaż na ogół jest niższa. Pęd i liście ma dęte, kwiatostan
złożony z drobnych białozielonkawych kwiatków z kształtu jest
kulisty, cebula natomiast z kształtu jest podługowata, niewielka.
Występowanie:
ojczyzną rośliny są Chiny.
Surowiec:
cebula i liście (szczypior).
Zawartość:
sporo białka, cukry, olejek eteryczny odpowiedzialny za
charakterystyczny ostry zapach i smak, sole mineralne (potas, wapń,
fosfor, żelazo, fluor, siarka). Ponadto także enzymy, saponiny,
inulinę oraz prowitaminę A i witaminy B1, B2, PP i C.
Działanie
i zastosowanie: cebulę siedmiolatkę wykorzystuje się w kuchni,
jako roślinę przyprawową. Zastosowanie kulinarne oraz działanie
lecznicze jest takie samo jak u cebuli jadalnej.
Ma też
właściwości
antybakteryjne, napotne i
słabe moczopędne.
Stosuje się ją
w leczeniu przeziębień i uczucia
pełności w
brzuchu.
Napar
z cebulek
to środek uspokajający dla dzieci. Zewnętrznie z
cebulek można robić okłady,
aby usunąć
ropę z wrzodów i ropni.
Allium
flavum - „Czosnek
żółty”, „Żółty
por” –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
galanthum, syn.:
Allium pseudocepa –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
grayi, syn.:
Allium
macrostemon, Allium
nipponicum – Nobiru
– Spożywanie
tej rośliny pomaga
obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
geyeri – działanie i
zastosowanie takie samo jak cebuli zwyczajnej.
Allium
hookeri – Szczypiorek
Hookera, szczypiorek czosnkowy, kuan ye jiu
–
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
kurrat – działanie i zastosowanie zbliżone do cebuli
zwyczajnej, ponadto działa przeczyszczająco i przeciwbakteryjnie
oraz ma właściwości obniżające ciśnienie.
Allium
ledebourianum, syn.:
Allium uliginosum
– Spożywanie
tej rośliny pomaga
obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
macleanii, syn.:
Allium elatum – „Czosnek
MacLeana” –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
macropetalum – „Cebula
pustynna”
–
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
macrostemon – cała roślina ma działanie wiatropędne,
moczopędne i wykrztuśne. Stosuje się ją w leczeniu uczucia
ciężkości i bólu w klatce piersiowej, dusznicy bolesnej,
zapaleniu opłucnej, zapaleniu oskrzeli, biegunki i czerwonki. Sok
jest używany jako środek odstraszający, służy do odpędzania
owadów.
Allium
moly – Czosnek
złocisty, południowy
–
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
monanthum - „Szczypiorek koreański” –
Spożywanie tej rośliny pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi
i pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
mutabile –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Sok z rośliny jest
stosowany jako środek odstraszający mole.
Allium
neapolitanum – Czosnek
neapolitański, „biały czosnek”
– Spożywanie tej
rośliny pomaga obniżyć
poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
obliquum – Czosnek
ukośny –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
oleraceum – Czosnek zielonawy – Spożywanie tej
rośliny pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i pozytywnie
oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
orientale –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
oschaninii –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
paradoxum – Czosnek
dziwny –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
pendulinum –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
platycaule –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
porrum – Por uprawny to bylina albo roślina dwuletnia.
Organem trwałym opisywanej rośliny jest nieduża cebula. Z niej to
wyrastają płaskie, podłużnie lancetowate liście tworzące nad
ziemią dość grubą niby łodygę. Z pomiędzy liści wyrasta pęd
kwiatostanowy, zakończony kulistym kwiatostanem złożonym z
licznych drobnych różowych kwiatuszków, które po przekwitnięciu
zawiązują się w owoce.
Występowanie:
Ojczyzną pora są pobrzeża śródziemnomorskie. W Polsce jest
powszechnie uprawiany.
Surowiec:
cała roślina.
Zawartość:
sporo białka, cukry, olejek eteryczny odpowiedzialny za
charakterystyczny ostry zapach i smak, sole mineralne (potas, wapń,
fosfor, żelazo, fluor, siarka). Ponadto także enzymy, saponiny,
inulinę oraz prowitaminę A i witaminy B1, B2, PP i C.
Działanie
i zastosowanie: Dolną część rośliny zużywa jako delikatną,
smaczną i pożywną potrawę, i to zarówno na surowo, jak też po
uduszeniu czy ugotowaniu. Spożywanie porów zazwyczaj korzystnie
wpływa na pracę przewodu pokarmowego, wzmaga wydzielanie soków
żołądkowych, działa żółciopędnie, lekko moczopędnie,
reguluje przemianę materii i ułatwia organizmowi przyswajanie
składników odżywczych. Inne działanie i zastosowanie ma podobne
do cebuli.
Allium
przewalskianum –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
ramosum, syn.:
Allium odorum – Czosnek
wonny –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
roseum – Czosnek
różowy
–
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
rubellum, syn.:
Allium albanum
–
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
rubrum, syn.:
Allium sabulicola
– Spożywanie tej
rośliny pomaga obniżyć
poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
sacculiferum –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
sativum – Czosnek pospolity to bylina, której organ
trwały stanowi cebula, popularnie nazywana „główką”,
składającą się z kilku – kilkunastu pączków, potocznie
określanych mianem „ząbków”.
Z
cebul wyrastają długie, równowąskie liście o zaostrzonych
końcach i gładkich brzegach, w dolnej części tworzące nibyłodygę
(jednak właściwej łodygi czosnek nie posiada). Spośród liści
wyłania się sztywny, wzniesiony pęd kwiatostanowy, w szczytowej
części zwieńczony baldachem nie kwiatków jednak, jak można by
się spodziewać, ale miniaturowych cebulek, które po posadzeniu do
ziemi urosną jak normalne rośliny, z tą jednak różnicą, że
cebule będą jednolite, ale nie składające się z licznych
„ząbków”.
Występowanie:
Ojczyzną czosnku jest Azja Środkowa, skąd – zapewne nie bez
udziału kupców – przedostał się do Azji Mniejszej, a stamtąd
rozszedł się po całej Europie, a w końcu po całym świecie.
Surowiec:
Cebule, liście (szczypior)
Zawartość:
w cebulach występują m.in.: białka, węglowodany, inulina,
fitosterole, związki siarki, prowitamina A, witamina C, B1, PP,
wapń, jod, chlor, fosfor i magnez.
Działanie
i zastosowanie: Czosnek posiada silne właściwości grzybobójcze,
bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Bardzo pozytywnie wpływa na
przebieg procesów trawienia, działa żółciopędnie, zapobiega
niestrawności, jest pomocny w leczeniu czerwonki, schorzeń górnych
dróg oddechowych, anginy, grypy, zwykłego przeziębienia,
stwardnienia tętnic, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy,
bezsenności i migreny, nieżytów żołądka i jelit, czerwonki,
arteriosklerozy, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.
Co
mówią stare księgi?
„Wygotowawszy
kilka ząbków czosnku w mleku, a stąd otrzymany rozciek cukrem
słodzony, daje się dzieciom z rana na czczo przeciw robakom, co
przez kilka dni powtórzywszy, przepurgować (dać na przeczyszczenie
– A.J.S.) je trzeba.
Przeciw
glistom także codziennie dwa, lub trzy ząbki zjeść na czczo, po
upływie zaś kilku dni potrzebne jest zażycie purgansu; co jednak
doświadczenie, które przy dobrym żołądku szkodliwe być nie
może, często powtarzać należy.” (Krzysztof Jakub Mellin, dz.
cyt., s. 95)
„(Czosnek
i cebula) mają (...) skutki rozgrzewające, rozrzedzające i
wzmacniające, przeto w przypadkach kuchennych są zdrowe. Z
pomienionych własności, pomocne są na kaszle suche, dychawicę,
przez ulotność zaś swoją przenikają najdelikatniejsze naczynia,
sprawują poty, i uryny odchodzenie zapachem nawet ich zaprawione. Na
powyższe choroby używać się mogą następującemi sposobami.
1–szy. Wziąwszy czosnku kawałek lub też cebulę niewielką
pokrajać, i dodawszy masła świeżego nie spalonego łyżek trzy,
smażyć na wolnym bardzo ogniu przez kwadrans, potem przecedziwszy
gdy już masło ostygnie, dodać tyle miodu czystego, i dobrze
zmieszawszy, brać na trzonek łyżki kilka razy na dzień (...)
2–sposób (...): wziąwszy powyżej namienione części cebuli lub
czosnku, na pokrojone nalać octu winnego lub piwnego, aby tylko
mocnego, pół kwarty, postawić w ciepłym miejscu w naczyniu dobrze
zamkniętem, aby mokły przez trzy dni i tyleż nocy, potem
przecedziwszy, dodać miodu praśnego czystego pół kwarty i z wolna
gotować, zbierając szumowiny; gdy się wysadzi do gęstości
pomiernej, przestudziwszy zlać w butelkę. Tym sposobem robi się
miód octowy cebulowy i czosnkowy. Do zażywania bierze się po małej
łyżeczce do kawy dla młodych, a dla starszych po pół, a nawet i
po całej łyżce raz, dwa, lub trzy razy na dzień.” (J.
Dziarkowski, dz. cyt., s. 59–60)
Allium
schoenoprasum – Szczypiorek cebula to bylina, która
rośnie kępkami. Liście wyrastają z licznych drobnych cebulek,
ściśle przylegających do siebie. W uprawie znalazł się już w
starożytności. Był wówczas wysoko ceniony i po dziś dzień nie
stracił na znaczeniu.
Występowanie:
Wywodzi się ze strefy umiarkowanej naszego globu i po dziś dzień
można się natknąć na dzikie egzemplarze w ich naturalnych
siedliskach.
Surowiec:
młode liście (szczypior)
Zawartość:
m.in.: witaminy C i B, prowitamina A, olejki eteryczne, związki
żelaza, fosforu, wapnia, sodu i siarki.
Działanie
i zastosowanie: Znaczenie lecznicze szczypiorku jest takie samo jak
cebuli jadalnej.
Allium
sibiricum – Czosnek syberyjski – Ma właściwości
podobne do czosnku (A. sativum), ale w znacznie łagodniejszej
postaci i jest rzadko stosowany w medycynie.
Allium
scorodoprasum – rokambuł pochodzi ze wschodniego
wybrzeża kontynentu północnoamerykańskiego – działanie i
zastosowanie lecznicze podobne do czosnku pospolitego. Wspomaga
trawienie i działa oczyszczająco na organizm. Pomocniczo stosowany
w leczeniu zapalenia oskrzeli, cholery, czerwonki, grypy, chorób
skóry i gruźlicy.
Allium
semenovii – Cebula
Siemionowa –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
senescens, syn.:
Allium lusitanicum –
Czosnek sinawy
–
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
sphaerocephalon, syn.:
Allium sphaerocephalum – Czosnek
główkowaty
–
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
splendens, syn.
Allium lineare – „Cebula
lśniąca”, Miyama-Rakkyo
–
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
stellatum –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
stipitatum –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Ekstrakty z cebulek
rośliny można stosować pomocniczo w leczeniu gruźlicy i malarii,
mają one także właściwości przeciwnowotworowe, jak również
zwalczają łupież.
Allium
suaveolens –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
subhirsutum – „Czosnek
owłosiony”
–
Spożywanie tej
rośliny pomaga obniżyć
poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
textile –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
thunbergii, syn.:
Allium taquetii
– Spożywanie tej
rośliny pomaga obniżyć
poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
tricoccum – działanie i zastosowanie lecznicze podobne
do czosnku pospolitego, poza tym skuteczny jako zioło czyszczące
krew i ogólnie wzmacniające. Bardzo mocny odwar z korzenia ma
działanie wymiotne.
Allium
triquetrum –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
tuberosum – Czosnek bulwiasty – działanie i
zastosowanie lecznicze podobne do czosnku pospolitego, stosowany
także z dobrym skutkiem w leczeniu chorób nerek, pęcherza i bardzo
przykrej dolegliwości, jaką jest nietrzymanie moczu.
Jest to zioło przeciwwymiotne, które także
poprawia
czynność nerek. Nasienie jest wiatropędne.
Allium
unifolium, syn.:
Allium grandisceptrum – „Amerykański
czosnek” –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego.
Allium
ursinum – Czosnek niedźwiedzi to prawie zapomniana
roślina przyprawowa i lecznicza. Dawniej uprawiano ją w ogrodach,
dziś można ją spotkać jedynie w stanie naturalnym. Liście ma
duże i szerokie, drobne kwiatuszki białej barwy tworzą szczytowe
baldachowate kwiatostany, organem trwałym jest nieduża cebula, i to
ją właśnie wykorzystuje się zarówno w kuchni, przyprawiając nią
mięsa i sosy, jak i w lecznictwie.
Występowanie:
Czosnek niedźwiedzi występuje na ogromnym obszarze – w całej
Europie i Azji, w strefie klimatu umiarkowanego.
Surowiec:
cebule, liście (szczypior).
Zawartość:
m.in.: związki siarki, inulina, prowitamina A, witamina C, B,
witaminy z grupy B, jod i magnez.
Działanie
i zastosowanie: Działanie i zastosowanie lecznicze podobne do
czosnku pospolitego. Poza tym czosnek niedźwiedzi jest bardzo
skuteczny w leczeniu stwardnienia tętnic, nadciśnienia tętniczego
i zaburzeń erekcji u mężczyzn.
Allium
validum –
Spożywanie tej rośliny
pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i
pozytywnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego i
układ krążenia.
Allium
victoralis – Cebula dzika, rośnie na Syberii, rosyjskim
Dalekim Wschodzie, Chinach, Korei, Baszkirii i na Uralu, a także w
północo–wschodnich rejonach europejskiej części Rosji. Spotyka
się ja na leśnych polanach, czasem pojedyncze egzemplarze, a czasem
całe kępy tych roślin – działanie i zastosowanie ma takie samo
jak czosnek niedźwiedzi.
Cebula ma działanie
przeciwskurczowe,
wiatropędne,
moczopędne
i jest też stosowana
w leczeniu nazbyt
obfitych miesiączek.
Allium
vineale, syn: Allium kochii – Czosnek
winnicowy – Cała roślina ma działanie przeciwastmatyczne,
oczyszcza krew, jest wiatropędna, moczopędna, wykrztuśna,
obniżająca ciśnienie krwi i rozszerzający naczynia krwionośne. W
kuchni można jej używać tak samo, jak i zwykłego czosnku, chociaż
jest mniej ostra i aromatyczna.
Allium
wallichii – Jimbur – Cebulki, gotowane, a następnie smażone
w maśle ghee, zalecane są w leczeniu cholery i czerwonki. Przy
kaszlu i przeziębieniu żuje się surowe cebulki, które łagodzą
też objawy choroby wysokościowej.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.