Alnus
– Olsza
Alnus
glutinosa – Olsza czarna to piękne okazałe drzewo. Pień
tworzy prosty, koronę ma rzadką, dorasta do 20–25 metrów
wysokości. Kora konarów jest ciemnoszara. Liście odwrotnie
jajowate o ząbkowanych brzegach i wyraźnym unerwieniu. Kwiaty ma
dwojakiego rodzaju – męskie, w postaci zwisłych kotków i żeńskie
łuskowate. Te ostatnie po przekwitnięciu i dojrzeniu wiążą się
w owocostany wyglądające jak miniaturowe szyszki. Właściwym
owocem jest oskrzydlony orzeszek. Drewno olszy, żółtawooranżowej
barwy, jest cenione w meblarstwie i budownictwie wodnym.
Występowanie:
pospolite drzewo krajowe.
Surowiec:
liście, rzadziej – kora, a całkiem sporadycznie szyszki.
Zawartość:
m.in.: nieco witaminy C, trójterpeny i dużo garbników.
Działanie
i zastosowanie: Napar z liści (1 łyżeczkę rozdrobnionego suszu
zalać 1 szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem 15–20
minut, przecedzić, w razie potrzeby pić 2–3 razy dziennie po 1/3
szklanki) to środek mający zastosowanie w leczeniu uporczywych
biegunek, krwotoków wewnętrznych, przeziębienia, anginy, zapalenia
śluzówki jamy ustnej i gardła. Odwar z szyszek to także dość
skuteczny środek przeciwbiegunkowy.
Zewnętrznie
można używać świeżych liści, które przykłada się na bardzo
trudno gojące i zainfekowane rany, jak również na obrzęki. Napar
z liści zaś używany bywa do płukania jamy ustnej i gardła w ich
stanach zapalnych, oraz do pomocniczo zmian chorobowych w świerzbie.
Inne
gatunki:
Alnus
incana – działanie i zastosowanie podobne do olszy czarnej.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.