Amomum
– Amonek
Amomum
xanthioides, syn.: Amommum melegueta – Amonek rajski to bylina,
której organ trwały stanowi kłącze. Z kłącza wyrastają pędy
ogólnym pokrojem przypominające trzcinę. Osiąga wysokość do 3
metrów. kwiaty ma niezbyt dekoracyjne, po przekwitnięciu wiążą
się w owoce typu torebki z kulistymi nasiona mi w środku.
Występowanie:
Azja Południowo–Wschodnia.
Surowiec:
nasiona.
Zawartość:
: olejek lotny (a w nim borneol), tłuszcze i żywice, skrobia i
cukier.
Działanie
i zastosowanie: Roślina dostarcza ostrych, piekących w smaku
nasion. Nasiona stanowią namiastkę pieprzu czarnego i mają takie
samo jak ten ostatni zastosowanie. Niekiedy jednak stosuje się je
jako kiepską namiastkę kardamonu. Dodawane do potraw nie tylko
poprawiają ich smak i aromat, ale również korzystnie oddziałują
na organizm. Powodują zwiększone wydzielanie soków trawiennych,
pobudzają apetyt, ułatwiają przyswajanie składników pokarmowych
i pomagają w niestrawności Stosuje się je w niestrawności,
nudnościach, wymiotach, nieżycie żołądka i jelit.
Inne
gatunki:
Amomum
maximum – Kardamon jawajski – jest to namiastka kardamonu
malabarskiego o takim samym jak ten ostatni działaniu i
zastosowaniu.
Amomum
subulatum – Kardamon indyjski – jest to namiastka kardamonu
malabarskiego o takim samym jak ten ostatni działaniu i
zastosowaniu.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.