piątek, 7 września 2018

Amomum – Amonek

Amomum – Amonek


Amomum xanthioides, syn.: Amommum melegueta – Amonek rajski to bylina, której organ trwały stanowi kłącze. Z kłącza wyrastają pędy ogólnym pokrojem przypominające trzcinę. Osiąga wysokość do 3 metrów. kwiaty ma niezbyt dekoracyjne, po przekwitnięciu wiążą się w owoce typu torebki z kulistymi nasiona mi w środku.
Występowanie: Azja Południowo–Wschodnia.
Surowiec: nasiona.
Zawartość: : olejek lotny (a w nim borneol), tłuszcze i żywice, skrobia i cukier.
Działanie i zastosowanie: Roślina dostarcza ostrych, piekących w smaku nasion. Nasiona stanowią namiastkę pieprzu czarnego i mają takie samo jak ten ostatni zastosowanie. Niekiedy jednak stosuje się je jako kiepską namiastkę kardamonu. Dodawane do potraw nie tylko poprawiają ich smak i aromat, ale również korzystnie oddziałują na organizm. Powodują zwiększone wydzielanie soków trawiennych, pobudzają apetyt, ułatwiają przyswajanie składników pokarmowych i pomagają w niestrawności Stosuje się je w niestrawności, nudnościach, wymiotach, nieżycie żołądka i jelit.
Inne gatunki:

Amomum maximum – Kardamon jawajski – jest to namiastka kardamonu malabarskiego o takim samym jak ten ostatni działaniu i zastosowaniu.

Amomum subulatum – Kardamon indyjski – jest to namiastka kardamonu malabarskiego o takim samym jak ten ostatni działaniu i zastosowaniu.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
A