Aronia
– Aronia
Aronia
melanocarpa – Aronia czarnoowocowa, zwana niekiedy czarną
jarzębiną, to krzew dorastający do 2,5 metra wysokości. Gałązki
aronii są cienkie, proste, wzniesione. Porastające je liście nie
są zbyt duże, owalne, szerokie, o zaostrzonych końcach. Białe
niedekoracyjne kwiaty są zebrane w niewielkie kwiatostany. Owoce zaś
są kuliste, jagodokształtne, mało soczyste, wręcz suchawe. W
fazie pełnej dojrzałości przybierają czarną barwę z szarawym
(szarawoniebieskawym) nalotem. Krzewy aronii przepięknie prezentują
się na jesieni, kiedy ich liście przybierają wspaniałą czerwoną
barwę.
Występowanie:
kontynent północnoamerykański, a dokładniej – Stany Zjednoczone
i Kanada; w uprawie także i w innych częściach świata, w tym i w
Polsce. Naturalnymi siedliskami tej rośliny są najlichsze gleby, od
jałowych, kamienistych zboczy górskich poczynając, a na
torfowiskach i piaskach kończąc.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
m. in..: sporo (do 10%) cukrów (glukoza, fruktoza i sacharoza),
garbniki (do 0,5%), flawonoidy, antocyjany, kwasy organiczne,
witaminy – C, P, B2, E, nieco prowitaminy A i liczne sole mineralne
(molibden, mangan, bor, jod, miedź, żelazo i magnez).
Działanie
i zastosowanie: Aronia przez Indian została doceniona na długo
przed podbojem Nowego Świata przez Europejczyków. „Czerwonoskórzy”
wykorzystywali jej owoce do jedzenia (po wysuszeniu i zmieleniu ich
na mąkę), jak również i do celów leczniczych, używając soku do
robienia okładów na uszkodzenia skóry.
Najpoważniejsze
działanie lecznicze przejawia sok wyciśnięty ze świeżych w pełni
dojrzałych owoców. Stosuje się go przede wszystkim do leczenia
nadciśnienia tętniczego. W warunkach domowych powinno się go pić
codziennie, po pół szklanki przez okres dwu tygodni. Po upływie
tego czasu winno się obniżyć ciśnienie, a chory odczuć poprawę
samopoczucia.
Ze
względu na działanie przeciwkrwotoczne sok, bądź całe owoce,
mogą być stosowane pomocniczo przy krwawieniach rozmaitego
pochodzenia.
Prócz
tego jeszcze zaleca się je w leczeniu arteriosklerozy, bezkwaśności
i bezsoczności żołądkowej.
Ponieważ
owoce aronii są bogate w witaminę P, ich spożywanie korzystnie
wpływa na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych.
Ale
przecież aronia to nie tylko roślina lecznicza. Jej owoce mogą być
również wykorzystywane w celach kulinarnych. Nadają się do
przerobu na soki, dżemy, konfitury, cykatę. Można z nich
przygotowywać kompoty na zimę, bądź produkować z nich dość
smaczne, o wyjątkowo pięknej barwie wino.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.