piątek, 7 września 2018

Asperula – Marzanka

Asperula – Marzanka


Asperula odorata – Marzanka wonna – pędy owej rośliny dorastać mogą do 40– 60 cm wysokości. Pokryte są lancetowatymi, bądź odwrotnie jajowatymi liśćmi o zaostrzonych końcach, zebranych w nibyokółki. Kwiaty drobne, niepozorne, żółte, zebrane są w luźne szczytowe podbaldachy. Po przekwitnięciu wiążą się z nich owoce typu rozłupki.
Występowanie: to nasza rodzima bylina, którą najłatwiej można spotkać w lasach liściastych.
Surowiec: ziele.
Zawartość: m.in. glikozyd irodoidowy, asperulozyd, garbniki, flawonoidy, kumaryny i gorycze.
Działanie i zastosowanie: Napar z ziela (1 łyżeczkę rozdrobnionego suszu zalać 1 szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem przez 15–20 minut, przecedzić, w razie konieczności pić 2–3 razy dziennie po 1/4 szklanki) to środek uspokajający, słabo nasenny i rozkurczowy.
Stosuje się go w wyczerpaniu psychicznym i fizycznym, bezsenności, nadpobudliwości psychoruchowej, nerwicy serca, „kołataniu” serca. Ale także i w dolegliwościach zupełnie innego typu: żółtaczce (zarówno zakaźnej, jak i mechanicznej), schorzeniach wątroby różnego pochodzenia i uporczywych zaparciach.

Należy zwracać uwagę na to, by nie przedawkować leku, bo przyjęty w większych ilościach powoduje silne bóle i zawroty głowy.


Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
A