Asperula
– Marzanka
Asperula
odorata – Marzanka wonna – pędy owej rośliny dorastać mogą
do 40– 60 cm wysokości. Pokryte są lancetowatymi, bądź
odwrotnie jajowatymi liśćmi o zaostrzonych końcach, zebranych w
nibyokółki. Kwiaty drobne, niepozorne, żółte, zebrane są w
luźne szczytowe podbaldachy. Po przekwitnięciu wiążą się z nich
owoce typu rozłupki.
Występowanie:
to nasza rodzima bylina, którą najłatwiej można spotkać w lasach
liściastych.
Surowiec:
ziele.
Zawartość:
m.in. glikozyd irodoidowy, asperulozyd, garbniki, flawonoidy,
kumaryny i gorycze.
Działanie
i zastosowanie: Napar z ziela (1 łyżeczkę rozdrobnionego suszu
zalać 1 szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem przez 15–20
minut, przecedzić, w razie konieczności pić 2–3 razy dziennie po
1/4 szklanki) to środek uspokajający, słabo nasenny i rozkurczowy.
Stosuje
się go w wyczerpaniu psychicznym i fizycznym, bezsenności,
nadpobudliwości psychoruchowej, nerwicy serca, „kołataniu”
serca. Ale także i w dolegliwościach zupełnie innego typu:
żółtaczce (zarówno zakaźnej, jak i mechanicznej), schorzeniach
wątroby różnego pochodzenia i uporczywych zaparciach.
Należy
zwracać uwagę na to, by nie przedawkować leku, bo przyjęty w
większych ilościach powoduje silne bóle i zawroty głowy.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.