Astragalus
– Traganek
Astragalus
dasyanthus – Traganek ukraiński to bylina o krótkich pędach,
liściach nieparzystopierzastych, długich na 12–20 cm, gęsto
okrytych krótkimi włoskami. Kwiatki zbudowane podobnie jak u
grochu, żółte, rudo owłosione. Po przekwitnięciu wiążą owoce
typu strąka, z kulistymi nasionami w środku.
Występowanie:
Mołdawia, Ukraina, południowe regiony Rosji.
Surowiec:
ziele.
Zawartość:
flawonoidy i saponiny.
Działanie
i zastosowanie: preparaty produkowane z traganka rozszerzają
naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, mają działanie
uspokajające.
Inne
gatunki:
Astragalus
gummifer – Traganek gumodajny – z pędów i korzeni pozyskuje
się tragant (zestalony sok), który jest wykorzystywany jako
substancja zespalająca w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Astragalus
microcephalus – rośnie na Kaukazie, Zakaukaziu, w Armenii,
Azerbejdżanie i w Pamirze – roślina dostarcza tragantu.
Astragalus piletocladus – Traganek owłosiony – rośnie w Turkmenii, w górach, na wysokości 1000–2000 metrów, roślina dostarcza tragantu (Gummi Traganthaceae).
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.