Atriplex
– Łoboda
Atriplex
hortensis – Łoboda ogrodowa to osiągająca powyżej 1 metra
wysokości roślina roczna o liściach podługowatotrójkątnych,
kwiatach drobnych, zebranych w miotlastą wiechę u szczytów pędów.
Owocem jest miniaturowy orzeszek.
Występowanie:
Jej ojczyzną jest Azja Mniejsza i kraje Europy Południowej. W
Polsce niegdyś uprawiana obecnie zdziczała. Mimo iż jest rośliną
pochodzącą ze strefy klimatu pośredniego między subtropikiem a
umiarkowanym, doskonale się u nas zaaklimatyzowała.
Surowiec:
młode liście.
Zawartość:
m.in. flawonoidy (kempferol, kwercetyna) i sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Młode liście łobody można spożywać po
ugotowaniu. Posiadają one nie tylko znaczenie dietetyczne, ale
również i lecznicze, bowiem ułatwiają przyswajanie składników
odżywczych z pokarmu oraz korzystnie wpływają na proces trawienia
i przemiany materii.
Na
koniec uwaga! Po spożyciu większej ilości łobody, przebywanie na
słońcu może doprowadzić do ciężkiego uczulenia objawiającego
się obrzękami.
Inne
gatunki:
Atriplex
canadensis – gatunek północnoamerykański o działaniu
zbliżonym do łobody ogrodowej.
Atriplex
halimus – gatunek australijski wykorzystywany w ten sposób, iż
ziele suszy się, spala, a popiołu o silnych właściwościach
zobojętniania kwasów, używa do leczenia nadkwaśności.
Atriplex nummularia – gatunek australijski mający zastosowanie w leczeniu szkorbutu.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.