Bassia
– Masłowe drzewo
Bassia
parkii – Masłowe drzewo jest dość okazałe, bo może osiągać
wysokość nawet ponad 20 metrów (chociaż zwykle bywa nieco
niższe). Liście ma wielkie, podługowatojajowate, skórzaste.
Podobnie okazałe ma dzwonkowate kwiaty barwy białe lub kremowe,
delikatnie, ale pięknie pachnące. Po przekwitnięciu wiążą się
z nich owoce typu jagody, o żółtej naowocni. Wewnątrz niej
znajduje się brązowawoczerwonawe nasienie, i ono to właśnie
stanowi surowiec, z którego wytłacza się biały, delikatny
tłuszcz, który na powietrzu się zestala.
Występowanie:
środkowa Afryka.
Surowiec:
nasiona.
Zawartość:
m.in.: kwasy tłuszczowe, śladowe ilości białek, wreszcie witaminy
z grupy B i witamina E.
Działanie
i zastosowanie: Tłuszcz pozyskiwany z nasion drzewa masłowego jest
jadalny, o znaczeniu dietetycznym, i można go wykorzystywać w
kuchni. Co zaś do jego znaczenia leczniczego, to ma tylko jedno,
można go stosować w diecie przeciwmiażdżycowej, o ile nie wymaga
ona by nie spożywać w ogóle jakichkolwiek tłuszczów, co się
zdarza przy totalnym rozchwianiu gospodarki lipidowej.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.