poniedziałek, 10 września 2018

Bergenia – Bergenia

Bergenia – Bergenia


Bergenia crassifolia, syn.: Bergenia bifolia, Saxifraga crassifolia – Bergenia grubolistna to dość dekoracyjnie wyglądająca bylina tworząca nadzwyczaj okazałe, mogące osiągać do kilku metrów długości i do 3,5 cm średnicy, bardzo płytko zagłębiające się w podłożu kłącze. Z tego ostatniego wyrastają osadzone na długich ogonkach sztywne, mięsiste, błyszczące, szerokoeliptyczne, skupione w rozetę odziomkowe liście. Liście owe przy końcu okresu wegetacyjnego przebarwiają się na żywoczerwony kolor. Ze środka rozet wyrastają nagie pędy kwiatostanowe zwieńczone wiechowatymi kwiatostanami złożonymi z licznych drobnych kwiatów barwy od lilaróż do purpurowej. Po przekwitnięciu zawiązują się owoce typu torebki.
Występowanie: Bergenia ród swój wiedzie z Syberii – z Ałtaju i Zabajkala, gdzie po dziś dzień występuje, w stanie dzikim, na stanowiskach naturalnych zasiedlając najgorsze z możliwych, bo kamieniste gleby. Spotkać ją można na osypujących się stokach górskich, rzadziej w lesie. Ze względu na cenne właściwości bergenię grubolistną wprowadzono do uprawy w różnych rejonach Rosji, Ukrainy i w krajach nadbałtyckich – Litwie, Łotwie i Estonii. Posiada ona znaczenie lecznicze, ozdobne, jest wykorzystywana w garbarstwie i farbiarstwie.
Surowiec: przede wszystkim kłącze, mniejsze znaczenie posiadają starsze liście.
Zawartość: kłącza bergenii są nadzwyczaj bogate w garbniki, których zawierają do 25%, ponadto m. in.: wyodrębnić z nich można glikozyd bergeninę, cukry, skrobię i polifenole. W liściach prócz garbników występuje glikozyd arbutyna (do 22%).
Działanie i zastosowanie: odwary z wysuszonych i drobno pokruszonych kłączy (1 łyżeczka do herbaty suszu na 1 szklankę wrzątku, gotować pod przykryciem 3–5 min., przecedzić, pić w razie potrzeby 3 razy dziennie po 1/3 szklanki) zalecane są w schorzeniach pęcherza moczowego, żołądka i jelit. Zewnętrznie używa się ich do przemywań oraz irygacji kobiecych narządów rodnych w ich stanach zapalnych i w upławach. A ponadto do przemywań w stanach zapalnych, owrzodzeniach, krostach i wypryskach na skórze.
Takie samo zastosowanie ma mocna herbata z suszonych liści (1 łyżka stołowa ziół na 1 szklankę wrzątku, parzyć pod przykryciem 15–20 minut, przecedzić, pić w razie potrzeby 3 razy dziennie po 1/3 szklanki). Słabszy napar przygotowywany z liści bergenii grubolistnej może stanowić namiastkę herbaty chińskiej i smakuje oraz pachnie znakomicie.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
B