środa, 12 września 2018

Catha – Czuwaliczka

Catha – Czuwaliczka

Catha edulis – Czuwaliczka jadalna – kata to drzewo, dorastające do 20–25 metrów wysokości, często okazały krzew , o skórzastych , szerokolancetowatych liściach. Kwiaty ma drobne, białe, po przekwitnięciu zawiązujące się w owoce typu torebki.
Występowanie: Arabia Saudyjska, Irak i wschodnia Afryka.
Surowiec: liście.
Zawartość: alkaloidy (katyna, katynina, katydyna, norioefedryna), saponiny i sole mineralne.
Działanie i zastosowanie: Zastosowanie i działanie lecznicze ma podobne jak ziarno kawy, tyle że surowiec zielarski stanowią liście omawianej rośliny. Jest to dość niebezpieczna używka. Żuje się świeże liście, lub pije napar z suszonych. Powoduje to wystąpienie stanu euforii i tłumi uczucie głodu. Nadużywanie katy może doprowadzić do zaniku uczuć wyższych i rozluźnieniu więzów społecznych osoby, która to czyni.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
C