Catha
– Czuwaliczka
Catha
edulis – Czuwaliczka jadalna – kata to drzewo, dorastające do
20–25 metrów wysokości, często okazały krzew , o skórzastych ,
szerokolancetowatych liściach. Kwiaty ma drobne, białe, po
przekwitnięciu zawiązujące się w owoce typu torebki.
Występowanie:
Arabia Saudyjska, Irak i wschodnia Afryka.
Surowiec:
liście.
Zawartość:
alkaloidy (katyna, katynina, katydyna, norioefedryna), saponiny i
sole mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Zastosowanie i działanie lecznicze ma podobne jak
ziarno kawy, tyle że surowiec zielarski stanowią liście omawianej
rośliny. Jest to dość niebezpieczna używka. Żuje się świeże
liście, lub pije napar z suszonych. Powoduje to wystąpienie stanu
euforii i tłumi uczucie głodu. Nadużywanie katy może doprowadzić
do zaniku uczuć wyższych i rozluźnieniu więzów społecznych
osoby, która to czyni.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.