Citrullus
– Kawon, Kolokwinta
Citrullus
lanatus – Kawon, znany raczej pod drugą nazwą: arbuz
to bardzo stara roślina użytkowa należąca do rodziny dyniowatych.
Arbuz jest rośliną jednoroczną, pnączem o dość grubych, acz
słabych łodygach, na których wyrastają wielkie, szorstkie liście
na dość długich ogonkach. Po podporach wspina się za pomocą
wąsów czepnych, kwitnie na żółto, a jego kwiaty do złudzenia
przypominają kwiaty ogórków, tyle że są odpowiednio większe.
Występowanie:
Ojczyzną arbuza, liczącego w obrębie rodzaju wiele gatunków, są
spore połacie Afryki Południowej i tropikalnej, gdzie po dziś
dzień można spotkać rosnących tam dziko krewniaków odmian
szlachetnych.
Surowiec:
owoce, nasiona.
Zawartość:
W składzie owoców, poza cukrami, znajduje się sporo witamin i
innych substancji biologicznie aktywnych: prowitamina A, witaminy C,
P., PP, i nieco żelaza.
Działanie
i zastosowanie: Nadzwyczaj smaczne, odznaczające się słabym lecz
miłym aromatem owoce arbuzów, dostarczają nie tylko surowca do
przyrządzania wykwintnych deserów (zjada się je także na surowo),
ale mają również poważne znaczenie dietetyczne, a nawet
niewielkie lecznicze. Nasiona mają właściwości przeciwrobaczne,
tak samo jak nasiona dyni, ogórków, czy melonów i w przypadku
robaczycy należy ich używać tak, jak to jest podane w rozdziale
dotyczącym dyni.
Inne
gatunki:
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.