Crambe
– Modrak
Crambe
maritima – Modrak morski, zwany także kapustą morską
to roślina gałęzista, mogąca osiągać wysokość do 50 cm.
Liście ma dwojakiego rodzaju – dolne okazałe ogonkowe, górne
siedzące o wiele mniejsze od dolnych, mające ząbkowane brzegi.
Białe kwiatuszki skupione są w groniaste kwiatostany. Po
przekwitnięciu wiążą się z nich owoce typu łuszczyny z jednym
małym nasieniem w środku.
Występowanie:
roślina europejska, którą można spotkać na wybrzeżach:
atlantyckim, bałtyckim i czarnomorskim.
Surowiec:
ogonki liściowe.
Zawartość:
m.in. witamina C, sporo witamin z grupy B, witamina P i K, sole
mineralne.
Działanie
i zastosowanie: Kapusta morska jest warzywem zupełnie w Polsce nie
znanym, choć bez wątpienia godnym rozpowszechnienia i wprowadzenia
do uprawy – choćby amatorskiej.
Wartość
użytkową mają grube, mięsiste ogonki liściowe, które po
uprzednim wybieleniu przyrządza się tak jak szparagi. Spożywanie
ogonków kapusty morskiej wskazane jest w nieżycie żołądka i
pomocniczo w cukrzycy.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.