Cuminum
– Kmin
Cuminum
cyminum – Kmin kminek, kmin rzymski to roślina należąca do
rodziny baldaszkowatych. Jest to roślina roczna dorastająca do 20
cm wysokości. Liście ma pierzaste, drobne białe (rzadziej
czerwone) kwiatuszki zebrane są w baldachy wieńczące wierzchołki
pędów. Po przekwitnięciu wiążą się w owoce typu rozłupni.
Występowanie:
Azja Zachodnia i pobrzeża Śródziemnomorskie.
Surowiec:
owoce.
Zawartość:
olejek lotny, białka, żywice, gorycze oraz garbniki.
Działanie
i zastosowanie: Sproszkowane owoce są jednym ze składników curry,
a prócz tego można nimi przyprawiać twaróg i sery. Napar z owoców
(1 łyżkę stołową owoców zalać 1 szklanką wrzątku, parzyć
pod przykryciem 20 minut, przecedzić, w razie potrzeby pić), to
dobry środek zalecany przede wszystkim w przypadku zaburzeń
trawienia. Zmniejsza on fermentację jelitową, przeciwdziała
wzdęciom, pobudza wydzielanie soków trawiennych, pomaga w
przyswajaniu składników odżywczych ze spożytych pokarmów. Ten
sam napar można również podawać w migrenie i w celu pobudzenia
seksualnego.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.