Curcuma
– Ostryż
Curcuma
longa, syn.: Curcuma domestica – Ostryż długi zwany też
kurkumą jest krewniakiem imbiru lekarskiego. Jest byliną, z
której obłych i dość długich kłączy wyrastają wielkie, do 50
centymetrów długości, liście, przypominające nieco swym ogólnym
wyglądem naszą konwalię majową (która oczywiście jest w
porównaniu z kurkumą bardzo niska) kwiaty są dość duże, o
żółtej barwie, a wieńczą je krótkie, bezlistne łodygi. Roślina
dorasta do 1 metra wysokości.
Występowanie:
Pochodzi z Indii Południowo–Wschodnich.
Surowiec:
kłącza.
Zawartość:
kurkumina, olejek lotny, żywice i cukry.
Działanie
i zastosowanie: Kłącza po wykopaniu, umyciu i sparzeniu wrzątkiem
suszy się w całości, aby równomiernie „przeszły” żółtym
barwnikiem kurkuminą – która jest zawarta w niektórych tylko
komórkach. Następnie kłącza miele się na proszek. W ten sposób
przygotowana nadaje się już do użycia. Stosowana jest do barwienia
potraw i wzbogacania ich smaku. Jest o wiele łagodniejsza od imbiru.
Znaczenie
tak przyprawowe, jak i lecznicze przejawiają kłącza ostryżu
długiego. Występują w nich głównie: wspomniana już wcześniej
kurkumina oraz olejek eteryczny. Kurkumina jest związkiem
rozpuszczającym się wyłącznie w tłuszczach i alkoholu. W kuchni
służy przede wszystkim do barwienia potraw na żółto i dlatego
niekiedy nazywana jest także „indyjskim szafranem”. Lecz prócz
tego stanowi doskonałą przyprawę nadającą swoisty smak i swoisty
zapach potrawom. Powinno się ją dodawać do jaj, rosołu, drobiu,
wołowiny, baraniny, wieprzowiny i do zawiesistych, tłustych sosów.
Ususzone
i zmielone kłącza, lub wyciągi z nich stosuje się do leczenia
stanów zapalnych w obrębie przewodu pokarmowego, zaburzeń
krążenia, chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego, nowotworów
macicy i cukrzycy.
Inne
gatunki:
Curcuma
amada – Ostryż indyjski – kłączy używa się dla
poprawienia pracy przewodu pokarmowego, przeciw wzdęciom i jako
środka poprawiającego apetyt i ułatwiającego przyswajanie
składników pokarmowych.
Curcuma
aromatica – Ostryż wonny – kłącza stosowane są w leczeniu
żółtaczki, zbyt obfitych i bolesnych miesiączek, odsercowych
bólów w klatce piersiowej, uczuciu ciasnoty w piersiach, chorób
układu krążenia, oraz dolegliwości ze strony wątroby, pęcherzyka
żółciowego i dróg żółciowych.
Curcuma
xanthorriza – Kurkuma jawajska, zwana także ostryżem
jawajskim – nalewką – 50 kropli na wodę lub cukier, zażywać
3 razy dziennie, leczy się dolegliwości ze strony wątroby,
pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.
Postacią
leku przygotowanego na bazie kurkumy jawajskiej jest wyciąg
alkoholowy. W sprzedaży, w aptekach, znajdują się gotowe
preparaty.
Kurkuma
jawajska działa żółciotwórczo i żółciopędnie,
przeciwskurczowo w obrębie dróg żółciowych, pobudza przepływ
żółci z pęcherzyka żółciowego do dwunastnicy, jest pomocniczym
(niestety) środkiem zwalczającym kamicę żółciową. Ponadto
także posiada działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne zarówno w
obrębie dróg żółciowych, jak i całego przewodu pokarmowego.
Wyciąg
alkoholowy z kurkumy jawajskiej zalecany jest przy zbyt małym
wydzielaniu żółci i stanach niewydolności i stanach zapalnych
wątroby, w żółtaczkach. Ponadto również w nieżycie żołądka,
bezsoczności, przy uporczywych zaparciach i wzdęciach, jak również
dla pobudzenia łaknienia.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.