czwartek, 13 września 2018

Cynara – Karczoch, Kard

Cynara – Karczoch, Kard

Cynara scolymus – Karczoch zwyczajny, zwany także artyszokiem tworzy ogromne, masywne łodygi mogące osiągać wysokość 2 metrów. Są one słabo rozgałęzione, porośnięte dużymi pierzastodzielnymi, niekiedy kolczastymi liśćmi. Koszyczki kwiatowe, osiągające średnicę do 25 cm, złożone są z mięsistych okryw i rurkowatych kwiatów i mają barwę niebieskawą. Owocem jest niełupka.
Występowanie: pochodzi najprawdopodobniej z krajów basenu Morza Śródziemnego, ale nie wiadomo tego na pewno, bowiem dziś nigdzie już nie rośnie dziko. Uprawiany jest natomiast głównie w regionach charakteryzujących się klimatem pośrednim pomiędzy umiarkowanym a subtropikalnym.
Surowiec: Znaczenie użytkowe mają mięsiste dna kwiatostanowe i dolne łuski koszyczków kwiatowych (zwane karczochami).
Zawartość: m.in. prowitamina A, witaminy B1, B2, węglowodany, białka, inulina, sole mineralne i gorycz cynaryna.
Działanie i zastosowanie: Spożywanie tak surowych, jak i ugotowanych karczochów powoduje znaczne obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Zalecane jest również w cukrzycy, stwardnieniu tętnic, schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego, wreszcie dolegliwości ze strony nerek (m.in.: działają słabo moczopędnie), w żółtaczce, zapaleniu wątroby, pęcherzyka żółciowego i w arteriosklerozie.

Inne gatunki:

Cynara cardunculus – Kard, noszący również pospolitą nazwę karczocha hiszpańskiego lub karczocha ostowego to bylina dorastająca od 60 do 180 cm wysokości, o prostej masywnej, owłosionej, rozgałęziającej się łodydze. Liście ma okazałe, z kształtu lancetowate. Ich wierzchnia strona jest ciemnozielona, spodnia natomiast pokryta białawym kutnerem. Koszyczki kwiatowe są kuliste, głowiaste, o kolczastych łuskach okrywy i niebieskich rurkowatych kwiatach. Owocem jest niełupka.
Występowanie: Jego ojczyzną jest południe kontynentu europejskiego oraz północ kontynentu afrykańskiego. W uprawie spotkać go można także i w innych rejonach świata.
Surowiec: liście.
Zawartość: m.in. gorycz cynaryna, prowitamina A, nieco witaminy C, kwasy organiczne, garbniki i śluz.
Działanie i zastosowanie: Znaczenie kulinarne mają liście, których ogonki i główne nerwy po wybieleniu się jada, a stanowią one doskonałe warzywo. Odwary z liści – 1 łyżkę stołową rozdrobnionego suszu zalać 1 szklanką wrzącej wody, gotować pod przykryciem 3–5 minut, przecedzić, pić w razie potrzeby 3–4 razy dziennie po 1 szklance – (zamiast tego można spożywać gotowane ogonki liściowe), są to doskonałe środki lecznicze zalecane w chorobach wątroby, pęcherzyka żółciowego i w żółtaczce (zarówno zakaźnej, jak i mechanicznej).
Ponadto spożywanie ogonków liściowych zalecane jest w cukrzycy, hipercholesterolemii i stwardnieniu tętnic.
Natomiast świeży sok wyciśnięty z liści może z powodzeniem być używany do robienia okładów na egzemy, owrzodzenia i ropiejące krosty.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
C