Eruca
– Rokietta, rukola, "sandomierskie ziółko"
Eruca
vesicaria, syn. Eruca sativa – Rokietta siewna, rukola, rucola,
rucoli, rokka, rugula, roquette, to wzniesiona
uprawna roślina roczna, a dzika wieloletnia, ogólnym pokrojem
zbliżona nieco do pszonaków, czy kapusty polnej. Zresztą jest z
nimi spokrewniona. Liście ma asymetryczne, ząbkowane, dość duże,
podługowate. Żółte, kremowe, białe lub bladoliliowo żyłkowane
niepozorne kwiatki zebrane są na szczytach pędów. Bardzo chętnie
odwiedzają je pszczoły, a więc jest miododajna. Owoc stanowi
łuszczyna zawierająca drobne nasiona.
Sandomierska rukola za Katedrą...
Sandomierska rukola obok Urzędu Miejskiego...
Surowiec:
Liście, nasiona, olej.
Zawartość:
Olejki eteryczne, olej tłusty, witaminy (najwięcej wit. C), sole
mineralne. Zawiera sporo potasu.
Działanie
i zastosowanie: Ze
względu na wysoką zawartość wit. C rukola zalecana jest w
szkorbucie. Ponadto
także w chorobach
wątroby, osłabieniu i rekonwalescencji po przebytych ciężkich
chorobach. Rukola,
regulując procesy trawienne, zapobiega gromadzeniu się gazu w
jelitach. Ma też
działanie
moczopędnie. Uchodzi
ponadto za
afrodyzjak i zioło,
które spożywane w dużych ilościach przez dziewczęta w okresie
dojrzewania korzystnie wpływa na „bujność” piersi.
Zastosowanie
kulinarne: Jest to
typowa roślina sałatkowa wyróżniająca
się charakterystycznym ostrym,
„pieprznym”
zapachem i smakiem.
Liście spożywa
się na surowo lub jako dodatek do zup, mięs czy sosów. Również
jadalny i wykorzystywany może być olej wytłaczany z nasion, jak i
same nasiona (jako dodatki do musztardy lub jej składowe). Liście
rukoli, w tym i dzikiej, gdy chcemy spożywać je na surowo, np. w
sałatkach z pomidorami, ogórkami, sałatą itp., najdelikatniejsze
są przed kwitnieniem, ale i gdy krzaczki zakwitną, listki można
nadal zbierać, będą jednak zdecydowanie twardsze. Wtedy jednak
mogą stanowić znakomity dodatek do gotowanych potraw, np.
prozaicznej kartoflanki, ciężkich zawiesistych sosów zaprawianych
śmietaną, gulaszu, pomidorowej, kapuśniaku, krupniku... Gotowaną
rukolę można dodawać do ryżu, makaronu, sałatek jajecznych,
rybnych, ziemniaczanych itp.
Chociaż
liście rukoli używane do potraw gotowanych raczej powinny być
świeże, to można je także wcześniej
zamrozić.
Będzie wygoda w zimie. Te
zamrożone
wystarczy wyjąć z woreczka i pokruszyć w rękach, a potem dodać
do potrawy przed
końcem gotowania.Sandomierska rukola za Katedrą...
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.