sobota, 22 września 2018

Fortunella – Kumkwat

Fortunella – Kumkwat

Fortunella japonica – Kumkwat japoński należy do rodziny rutowatych, rodzaju Fortunella. Mimo, iż jest bardzo blisko spokrewniony z cytrusami, tak że łatwo się z nimi krzyżuje, a po kształcie liści, kwiatów, zapachu jest dla laika łatwy do pomylenia np. z mandarynką – cytrusem nie jest. Kumkwaty są wiecznie zielonymi krzewami osiągającymi 1,5–2 metry wysokości. Liście mają uderzająco podobne do mandarynkowych: ciemnozielone, skórzaste, błyszczące. Kwiaty duże, białe, z masywnym słupkiem otoczonym wieńcem pylników, o bardzo silnym, słodkawym, przyjemnym zapachu.
Cechą charakterystyczną tej rośliny jest niezwykła wprost plenność. Owoce zawiązują się partenokarpicznie (bez zapylania). Są one kuliste, o skórce pomarańczowej, miąższu tej samej barwy, w którym tkwią nasiona i wyglądają jak miniaturowe mandarynki. Miąższ jest kwaskowaty, a skórka pozbawiona goryczki, o intensywnym, ostrym, a jednocześnie przyjemnym zapachu. Owoce kumkwatu zjada się w całości, bez obierania, i chociaż w zasadzie nie uważa się ich za deserowe, są dość smaczne. Jeśli do herbaty wciśnie się sok kumkwatowy, to jest ona o niebo lepsza niż z dodatkiem soku cytrynowego.
Kumkwaty mają jeszcze jedną zaletę. Mianowicie tę, że gdy już „dorosną” kwitną i owocują bez przerwy. Na tym samym krzewie znajdują się kwiaty i owoce w różnych stadiach rozwoju – od zabarwionych na pomarańczowo (zupełnie dojrzałych), do maleńkich zawiązków.
Występowanie: pochodzi z Południowo–Wschodniej Azji, gdzie od dawna był znany i uprawiany.
Surowiec: owoce.
Zawartość: kwas cytrynowy, cukrów, sporo witamin z grupy B, witamina C oraz prowitaminę A. Prócz tego jeszcze pektyny i składniki mineralne – wapń, potas i fosfor; w łupinie zaś dodatkowo olejek eteryczny i kwas pomarańczowy.
Działanie i zastosowanie: Chociaż owoce owe mają przede wszystkim znaczenie spożywcze, przejawiają też pewne właściwości dietetyczne i lecznicze.
Z miąższu owoców wyodrębnić można duże ilości witamin i mikroelementów. W oranżowej łupinie znajduje się prowitamina A, olejek eteryczny o przyjemnym, intensywnym zapachu i kwas pomarańczowy o wybitnych przeciwmiażdżycowych właściwościach, dodatkowo dobroczynnie oddziałujący na procesy trawienne.
Wreszcie wspomnieć należy i o pewnych niewielkich właściwościach leczniczych świeżego, niekonserwowanego soku kumkwatowego. Jest to dobry środek przeciwgorączkowy, poprawiający trawienie, a także zalecany do pomocniczego stosowania w stwardnieniu tętnic, nadciśnienia tętniczego i szkorbutu.

Inne gatunki:

Fortunella margarita – Kumkwat perłowy ma identyczne działanie i zastosowanie jak kumkwat japoński, od tego ostatniego różni się przede wszystkim wyglądem owoców, które – z kształtu jajowate – mają żółtą barwę łupiny.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
F