wtorek, 25 września 2018

Glyceria – Manna

Glyceria – Manna

Glyceria fluitans – Manna jadalna z rodziny traw to roślina wieloletnia, jej organ trwały stanowi kłącze. Źdźbło dorasta do 100–120 centymetrów wysokości. Kłoski ma spore, długie na 2 centymetry, które pięknie wyglądają w czasie kwitnienia, kiedy pokazują się na nich fioletowe pylniki. Po przekwitnięciu wiążą się owoce typu ziarniaka. To właśnie ziarniaki mają znaczenie użytkowe – można je przerabiać na pożywną kaszę.
Występowanie: pochodzi z Europy, ale rośnie dziko również i w innych częściach świata.
Surowiec: ziarniaki.
Zawartość: m.in.: skrobia, białka, i tłuszcze
Działanie i zastosowanie: Ziarniaki mają znaczenie wyłącznie dietetyczne. Ich spożywanie jest zalecane osobom wycieńczonym fizycznie.



Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.

Powrót do zakładek:
G