Glycyrrhiza
– Lukrecja
Glycyrrhiza
glabra – Lukrecja gładka to bylina, której organem trwałym
jest dość długi i masywny korzeń. Z niego to wyrastają łodygi
mogące osiągać – w sprzyjających warunkach oczywiście –
imponującą wysokość 2 metrów.
Liście
lukrecji gładkiej są z kształtu nieparzystopierzaste. W ich kątach
pojawiają się motylkowe kwiaty fioletowego koloru, skupione w gęste
i ozdobne kwiatostany. Po przekwitnięciu wiążą się z nich owoce
typu strąka z nasionami w środku.
Występowanie:
Opisywana roślina ród swój wiedzie z Azji Mniejszej oraz południa
kontynentu europejskiego. U nas spotykana wyłącznie w uprawie.
Surowiec:
korzenie.
Zawartość:
m.in. olejek eteryczny, fitosterole, kumaryny, flawonoidy,
trójterpeny i – przede wszystkim – glicyryzyna (ponad 20%),
będąca substancją czterdzieści razy słodszą od cukru
(sacharozy).
Działanie
i zastosowanie: Wywar z korzeni (1 łyżeczkę rozdrobnionego suszu
zalać 1 szklanką wody, gotować pod przykryciem 7–10 minut,
przecedzić, w razie konieczności pić 2–3 razy dziennie po 1
łyżce stołowej) posiadający działanie rozkurczowe (przede
wszystkim w obrębie przewodu pokarmowego), wykrztuśne i
przeczyszczające, zalecany jest w wielu rozmaitych schorzeniach i
dolegliwościach: w chorobach gardła, stanach zapalnych jamy ustnej
i dziąseł, chorobach górnych dróg oddechowych, chorobie wrzodowej
żołądka i dwunastnicy, raka żołądka i chorobie Addisona –
cisawicy.
Leczenie
się lukrecją winno się odbywać za wiedzą i zgodą lekarza.
Inne
gatunki:
Glycyrrhiza
lepitoda podawana była przez Indian północnoamerykańskich w
skomplikowanych, trudnych i przedłużających się porodach.
Porady zamieszone w tym leksykonie nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Autor nie ponosi odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę.